A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a világbajnokságra

A magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a 2025-ös világbajnokságra, miután a selejtező vasárnapi visszavágóján 36-23-ra legyőzte Litvánia csapatát Veszprémben.

A magyar csapat már az első mérkőzésen, Vilniusban is győzelmet aratott 33-26-ra, így hétgólos előnyről várhatta a visszavágót. A Veszprém Arénában rendezett mérkőzésen a magyarok domináltak, és a szünetben már 17-10-re vezettek. A második félidőben is folytatódott a hazaiak fölénye, végül 36-23-as sikerrel biztosították be a világbajnoki részvételt.

A magyar válogatott mezőnyjátékosai közül a visszavágón csak Ligetvári Patrik nem szerzett gólt, Rosta Miklós hatszor, Imre Bence ötször talált be, míg Palasics Kristóf 44 lövésből 22-t hárított. A csapatot Chema Rodríguez vezette, aki a második mérkőzésre két helyen is változtatott az első mérkőzéshez képest, Krakovszki Zsolt és Szöllősi Szabolcs helyett Rodriguez Pedrót és Szita Zoltánt nevezte be.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány szerint az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott hatvan percig jól játszott a Litvánia elleni mérkőzésen, és elégedett volt a csapat teljesítményével. A visszavágón mindkét félidő közepén lecserélte az összes mezőnyjátékosát, hogy a tapasztaltabbak után a fiatalok is lehetőséget kapjanak. A mezőny legjobbja a kapus Palasics Kristóf volt, aki a mérkőzés közben nem számolta a védéseit, de örült, hogy ennyivel sikerült segítenie a csapatot. Palasics hozzátette, hogy az elejétől kezdve próbálták betartani, amit a szakmai stábbal megbeszéltek, és az egész csapat nagyon motivált volt, hiszen hazai pályán játszhattak a vb-szereplésért.

A 2025-ös férfi kézilabda-világbajnokság házigazdái Horvátország, Dánia és Norvégia lesznek, a tornát január 14. és február 2. között rendezik meg. A csoportkör sorsolására május 29-én kerül sor, amelyet Magyarország az első kalapból vár. Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Az eddigi legjobb eredmény az 1986-os ezüstérem volt, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett a nemzeti csapat.

Férfi kézilabda, vb-selejtező, 2. mérkőzés:

Magyarország–Litvánia 36–23 (17–10)

Továbbjutott: Magyarország 69–49-es összesítéssel