Újabb magyar siker: Ligeti Dániel az ötödik olimpiai kvótás birkózónk

Ligeti Dániel, a szombathelyi birkózó, megnyerte a szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjában a kvótaosztó mérkőzést Isztambulban, ezzel biztosította helyét a párizsi olimpián.

Ligeti Dániel, a 34 éves szombathelyi nehézsúlyú birkózó, aki már a tavalyi belgrádi világbajnokságon is közel állt az olimpiai kvóta megszerzéséhez, Isztambulban ragadta meg az utolsó esélyt, és kivívta a részvételt a párizsi játékokon. A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint Ligeti a szombati elődöntőben nem bírt a kirgiz Ajal Lazarjovval, de vasárnap még egy lehetősége maradt, amit ki is használt.

Az elődöntőben elszenvedett vereség után a bronzmérkőzésen az üzbég Haszanboj Rahimov ellen 2–0-s hátrányból fordított, majd a venezuelai Jose Daniel Diaz Robertti elleni döntőben az utolsó kiadó kvótáért küzdött meg. A mérkőzést rendkívül koncentráltan kezdte, és végül egy tusba szorítással diadalmaskodott, ezzel megszerezve harmadik olimpiai részvételét.

Ligeti Dániel a londoni és a riói olimpiák után immár harmadszor készülhet az ötkarikás játékokra. A vasárnapi sikerével öt magyar birkózó szereplése vált biztossá Párizsban.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Ligeti elmondta, hogy az elmúlt időszak rendkívül megterhelő volt számára, de büszke a mostani teljesítményére. Hozzátette, hogy egy komoly csapat munkájának köszönhetően jutott ki harmadik olimpiájára, és ezért is örül a sikernek.

Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány szerint Ligeti Dániel szombati elődöntőbeli veresége után nehéz éjszakája volt, de vasárnapra tökéletes mentális állapotban tért vissza a szőnyegre. A kapitány elismeréssel szólt Ligeti teljesítményéről, ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Bajcajev Vlagyiszlav nem tudta kivívni az olimpiai részvételt.

A korábban világbajnoki címet szerző Muszukajev Iszmail (szabadfogás 65 kg), Losonczi Dávid (kötöttfogás 87 kg), Nagy Bernadett (76 kg) és Lévai Zoltán (77 kg) után Ligeti Dániel a 158. magyar olimpiai kvótát szerezte meg Párizsra.