TikTok betiltása az USA-ban és eljárás indítása Európában

Az Egyesült Államokban törvényt fogadtak el, amely Joe Biden elnök aláírásával érvénybe lépett, és ultimátumot ad a TikTok kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek, hogy eladja amerikai eszközeit vagy szembe kell néznie a platform betiltásával. Az Európai Bizottság is eljárást indít a gyerekek védelme érdekében.

Az amerikai kormányzat által elfogadott új törvény értelmében a ByteDance cégnek 270 nap áll rendelkezésére, hogy eladja az amerikai eszközeit, különben a TikTok betiltásra kerül az országban. Ez a döntés az USA és Kína közötti technológiai feszültségek sorában újabb fejezetet jelent, mivel felmerültek aggályok a TikTok által gyűjtött adatok biztonságával és a kínai állam esetleges hozzáférésével kapcsolatban.

A ByteDance azonban nem hajlandó megválni az amerikai operációtól, és jogi úton kívánja megtámadni az új törvényt. Amennyiben ez nem sikerülne, a vállalat kivonulna a piacról, vagy az algoritmus nélküli értékesítést fontolgatja, ami azonban jelentős értékvesztéssel járna.

A törvény célja, hogy 2025 január 19-ig megtörténjen az értékesítés, ezzel megakadályozva a kínai állam hozzáférését az amerikai felhasználók adataihoz. Az FBI vezetője szerint a ByteDance a kínai kormány irányítása alatt állhat, ami adatgyűjtést és manipulációt tesz lehetővé. A TikTok vezetése viszont tagadja a kínai kormány adathozzáférését, és a TikTok vezérigazgatója jogorvoslati lépéseket ígért a törvény ellen. Kína is jelezte, hogy ellenezni fogja az esetleges kényszerű eladást.

Az Európai Bizottság is lépéseket tesz a TikTok ellen, mivel a platform mögött álló cég nem hozott megfelelő kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyerekek védelmében. A Bizottság szerint a felhasználók pontokat szerezhetnek a videók megtekintéséért vagy lájkokért, ami függőséget és anyagi veszélyeket is előidézhet.

A TikToknak egy kockázatcsökkentési jelentést kellett volna benyújtania, amely részletezi, hogyan szüntetik meg a kifogásolható partnerprogramot. Amennyiben ezt nem teszik meg, az Európai Bizottság a szolgáltató teljes éves jövedelmének és világméretű forgalmának akár 1 százalékáig terjedő pénzbírságot is kiszabhat, ami a TikTok méretét figyelembe véve eurómilliárdokat jelenthet.