A Kreml cáfolja Putyin közvetlen parancsát Navalnij meggyilkolására

Oroszország visszautasította a Wall Street Journal jelentését, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem adott ki közvetlen utasítást Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meggyilkolására.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője április 27-én nyilatkozott az orosz állami médiának, hogy a Wall Street Journal jelentését, amely titkos amerikai hírszerzési információkra támaszkodik, nem tartja magas színvonalúnak, és csupán "üres érveléseket" tartalmaz. Peszkov kijelentése szerint a jelentés nem felel meg a valóságnak.

A Wall Street Journal állítása szerint Putyin nem vett részt közvetlenül Navalnij halálának időpontjának megtervezésében. Azonban a jelentés nem zárja ki Putyin felelősségét az eseményekért, mivel ő rendelte az ellenzéki politikus elhelyezését Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönébe, az északi sarkkör közelébe. Navalnij 47 éves korában halt meg egy februári séta során bekövetkezett rosszullét után.

A Kreml mellett Navalnij támogatói is megkérdőjelezik az amerikai jelentést. Leonyid Volkov, Navalnij egyik munkatársa szerint nevetséges az a feltételezés, hogy Putyin nem vett részt az ellenzéki politikus meggyilkolásában.