Egy női kosaras legendája: Caitlin Clark

A South Carolina egyetemi női kosárlabda-bajnokságban minden idők egyik legdominánsabb teljesítményét nyújtotta, 38-0-s mérleggel zárva a szezont, mégsem ők, hanem a vesztes döntő után is a figyelem középpontjában maradó Caitlin Clark került a reflektorfénybe.

A South Carolina egyetemi csapata hibátlan szezont zárt, mégis Caitlin Clark, az Iowát erősítő játékos teljesítménye vált az egyik legemlékezetesebbé, akit a WNBA-ben az első helyen draftoltak le. Clark játéka olyan hatással volt a női kosárlabdára, hogy évtizedek múlva is beszélnek majd róla.

A 22 éves Clark a vesztes döntő ellenére is legendás lett, hiszen a csarnokokat megtöltő nézők és a rekord nézettségű televíziós közvetítések is neki köszönhetőek. A jegyárak és a nézettség tekintetében megelőzte a férfibajnokságot, a döntőt pedig több mint 18 millióan követték televízióban.

Clark gyerekkorától kezdve arról álmodozott, hogy az Iowa Hawkeyes csapatában játsszon, és ez a vágya valósággá is vált. Az egyetemi bajnokságban már első évében kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és évről évre javított a statisztikáin.

A játékos különleges képességei révén forradalmasította a női kosárlabdát, a félpályás triplákat is beemelve a repertoárjába. Stílusában Stephen Curryhez hasonlítható, aki szintén jelentős hatással volt a kosárlabda játékra.

Clark nemcsak a pályán, hanem azon kívül is meghatározó személyiség lett, kihasználva az arculati jogokból származó profit lehetőségét. Szerződéseket kötött többek között a Nike-kal és a Gatorade-dal, és a mögöttünk hagyott szezonban a negyedik legjobban kereső egyetemi sportoló volt.

Az Indiana elleni meccsgyőztes triplájával Clark egy csapásra sztárrá vált, és a rájátszás során megdöntött egy 1989 óta élő rekordot is. A döntőben elveszített meccs ellenére is ő lett a figyelem középpontjában, és új rivalizálás született az amerikai sportban.

A női kosárlabda iránti érdeklődés növekedésével Clark a legnagyobb figyelem mellett vált legendává, megdöntve a legtöbb pont rekordját és túlszárnyalva Stephen Curryt az egy szezonban dobott hárompontosok terén. A döntőben a Hawkeyes csapata végül kikapott, de Clark remekül teljesített.

Clark a WNBA draftján az első helyen került kiválasztásra az Indiana Fever által, és négy évre 338 056 dollárért írt alá. Az NBA-ben a tavalyi draft első helyezettjének, Victor Wembanyamának a szerződése jelentősen magasabb összeget tükröz, ami az Egyesült Államok elnökének, Joe Bidennek a figyelmét is felkeltette.

Caitlin Clark tehát már az egyetemi évei alatt jelentős változásokat indított el a női kosárlabdában, és várhatóan a profi ligában is hasonló hatást fog gyakorolni.