Öt cég a világ műanyagszennyezésének negyedéért felelős

Egy friss tanulmány szerint a globális műanyagszennyezés közel negyede öt nagyvállalat tevékenységéhez köthető. A ScienceAlert által ismertetett kutatásban a Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Win Cowger és csapata 1,87 millió, 2018 és 2022 közötti környezeti műanyaghulladékot elemeztek, melyben 84 országból több mint 100 ezer önkéntes vett részt.

A vizsgálat során megállapították, hogy a talált szemetek több mint fele nem köthető egyértelműen konkrét vállalatokhoz.

A kutatás eredményei szerint a műanyagszennyezés 24 százaléka öt nagy céghez kapcsolódik: a Coca Cola 11 százalékért, a PepsiCo 5 százalékért felelős, a maradék pedig a Nestlé, a Danone és az Altria dohánycég nevéhez fűződik.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a műanyagszennyezés problémájának kezeléséhez nélkülözhetetlen a vállalatok nagyobb felelősségvállalása, és már néhány nagy multinacionális cég pozitív lépései is jelentős változást eredményezhetnek. Kiemelik, hogy a legnagyobb szennyezők által gyártott egyszer használatos és rövid élettartamú műanyag termékek piacról való kivonása jelentősen csökkentheti a szennyezést, különösen az élelmiszer- és italgyártó vállalatok esetében.

Az elemzés során azonosított márkás műanyagtermékek több mint fele 56 cég terméke volt, és általánosan igaz volt, hogy minél több műanyagot állított elő egy vállalat, annál több hulladékot generált.

A szakértők szerint a hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése, a terméktervezés megújítása és az újrahasznosíthatóság fokozása is hozzájárulhat a helyzet javulásához. A kutatócsoport emellett nemzetközi szabványok és adatbázisok létrehozását javasolja, amelyek segítségével hatékonyabban lehetne nyomon követni az ismeretlen eredetű hulladékokat.