Nvidia vezérigazgatója postásként: személyesen szállította az első MI-szuperchipet

Az Nvidia új chipje, amely az általános mesterséges intelligencia (AGI) fejlesztésében is kulcsszerepet játszhat, már az OpenAI kezében van. A cég vezérigazgatója, Jensen Huang személyesen adta át a világ legerősebb GPU-ját, a DGX H200-as processzort az OpenAI vezetőinek.

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang egy rendhagyó gesztussal állt postásnak, amikor személyesen vitte el az első példányt az új MI-processzorból az OpenAI vezérigazgatójának, Sam Altmannek és a társalapító-elnöknek, Greg Brockmannek. Az OpenAI, amely a ChatGPT-t is fejleszti, elsőként kapta meg a DGX H200-as processzort, amely jelenleg a világ legerősebb GPU-jaként van számon tartva.

A H200-as lapka, amely a sikeres H100-as modell utódja, kifejezetten a nagy nyelvi modellek fejlesztéséhez készült, és jelentős előrelépéseket mutat, többek között a memória terén is, ami lehetővé teszi az MI-feladatok során keletkező nagy adatmennyiség kezelését.

Ez a személyes kézbesítés nemcsak a két cég közötti szoros kapcsolatot mutatja, hanem azt is, hogy az OpenAI és az Nvidia milyen fontos szereplői a mesterséges intelligencia iparágának. Az OpenAI a szoftveres oldalon, míg az Nvidia a hardveres oldalon járul hozzá a nyelvi modellek fejlesztéséhez és működtetéséhez.

Az OpenAI által fejlesztett GPT-4-es nyelvi modellt például 25 ezer Nvidia A100 GPU segítségével tanították be 100 nap alatt. Az új chipek érkezése további lökést adhat a cégnek, hogy a következő GPT-5 modell már az általános mesterséges intelligencia egyik korai hírnöke legyen.