Indiai választásokat felkavaró AI-botrány

Az indiai választási kampányt mesterséges intelligencia által generált hamis videók botránya rázta meg, amelyek miatt már több letartóztatás is történt, köztük egy ellenzéki párt közösségi médiás kampányfőnökének őrizetbe vétele is.

Az indiai sajtóban az elmúlt héten kezdtek terjedni azok a videók, amelyek mesterséges intelligenciával készültek, és amelyek miatt már tíz embert letartóztattak. A videók között szerepelnek olyanok is, amelyekben népszerű bollywoodi színészek, mint Aamir Khan és Ranveer Singh, kritizálják a miniszterelnököt, és ezeket a Kongresszus Párt logója zárja. A Reuters és a Twitter szakértői egyaránt manipuláltnak találták ezeket a videókat.

Amit Shah szövetségi belügyminiszter és a kormányzó BJP párt elnöke egy videóban azt állította, hogy a Kongresszus Párt áll a hamisítások mögött, és ennek következtében a rendőrség több embert is őrizetbe vett. A Kongresszus Párt válaszul hatalmi visszaéléssel vádolta meg Shah-t, mivel Új Delhiben, ahol a belügyminiszter közvetlenül utasíthatja a rendőrséget, letartóztatták a párt egyik közösségi médiás szervezőjét.

A botrány egyik érdekessége, hogy a Kongresszus Párt egyik tagja, Vijay Vasanth egy olyan videót tett közzé, amelyben elhunyt apja, H. Vasanthakumar szólal meg, és arra biztatja a választókat, hogy szavazzanak a fiára. Ez a videó nyíltan mesterséges intelligenciával készült, ellentétben a többi, manipuláció gyanúját keltő anyaggal.

Az indiai választások, amelyeket a "minden választások anyjának" neveznek, április 19-től június 1-ig tartanak, hét hullámban megszervezve, és az eredményeket június 4-én hirdetik ki. A választásokon az 1,4 milliárdos népesség 970 millió jogosult szavazója dönthet Narendra Modi miniszterelnök sorsáról.