Izrael sztár bombakeresője lett a kidobott miskolci kutya, Rókica

Egykor Miskolc mellett találták meg a most izraeli hadsereg egyik legjobb bombakereső kutyájává vált négylábút, akit valószínűleg már nem Rókicának hívnak.

A miskolci származású kutya, akit eredetileg Rókicának neveztek, ma már Izrael hadseregének egyik legkiválóbb bombakeresője. A feladat, amelyre kiképzik, a robbanóanyagok felkutatása és azok kiszűrése. Rókica és testvérei egykoron egy lelketlen szaporító által kerültek utcára, szerencséjükre azonban állatvédők találtak rájuk. Az izraeli hadseregnek különösen nagy szüksége van Rókica és társai képességeire, különösen most, hogy Irán április 13-14-én nyíltan megtámadta Izraelt, és az izraeli légvédelemnek több száz drónt és rakétát kellett lelőnie.

A támadás során jelentős kárt nem sikerült okozniuk az iráni erőknek, az izraeli légvédelem ugyanis a támadásban résztvevő 300 drón, rakéta nagy részét lelőtte. A lelőtt rakéták és drónok roncsait az izraeli hadsereg azóta is folyamatosan gyűjti be az ország területéről. Nemrégiben egy hegység oldalában túrázók találtak egy újabb rakétaroncsot, melyet helikopterrel emelték ki a térségből. Irán intenzív, de nem túl sikeres támadását enyhe izraeli ellencsapás követte, amely során Izrael drónjai egy katonai repülőtér légvédelmi egységét rongálták meg.

Rókica és társai kiképzése és a robbanóanyagok felkutatására való felhasználása kritikus fontosságú az ilyen és hasonló támadások utáni helyreállítási munkálatokban, hiszen a lelőtt rakéták és drónok maradványai között is lehetnek veszélyes robbanóanyagok. Az izraeli hadsereg és a bombakereső kutyák, mint Rókica, elengedhetetlen résztvevői az ország biztonságának megőrzésében.