Újra a tengerben úsznak a partra vetődött delfinek

Mintegy 100 gömbölyűfejű delfint sikerült visszajuttatni a szárazföldről a tengerbe Ausztráliában, miután csütörtökön partra sodródtak Nyugat-Ausztrália állam egyik torkolatának sekély vizében.

A becslések szerint mintegy 160 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin (Globicephala melas) rekedt a parton, és közülük 29 elpusztult. A mentésben részt vevő szakértők és több száz önkéntesnek köszönhetően a nagy részüket sikerült visszajuttatni a vízbe. A tetemeket eltávolították a part széléről, hogy megakadályozzák a túlélő példányok újbóli partra vetődését, mivel ezek az állatok rendkívül szociális lények.

A természetvédők repülőről figyelik a delfincsordákat, hogy időben észrevegyék, ha esetleg megfordulnának és ismét a part felé vennék az irányt. A tudósok még nem tudják, mi okozza a tömeges partra vetődést, de az elpusztult állatokból mintákat vettek, remélve, hogy a vizsgálatokból magyarázatot találnak a jelenségre.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinek társas lények, nagy csordákban élnek, amelyeket nőstények vezetnek. Ha egy vezető nőstény partra vetődik, a többi delfin követi, ami magyarázatot adhat a tömeges strandolásokra.