Kína az ENSZ-ben kezdeményezi a mesterséges intelligencia fejlesztésének elősegítését

Kína egy ENSZ közgyűlési határozat-tervezetet készít elő, amelynek célja a gazdag és a fejlődő országok közötti digitális szakadék csökkentése, és a mesterséges intelligencia (MI) előnyeinek széleskörű kihasználása.

A tervezet arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a kapacitásépítésre összpontosítva segítsék a fejlődő országokat a mesterséges intelligencia teljes körű kiaknázásában. Ezzel a lépéssel Kína az amerikai vezetésű kezdeményezéseket követi, amelyek a felelős és inkluzív MI fejlesztésének támogatására irányulnak. Az Egyesült Államok által vezetett állásfoglalást 110 ország támogatta, és Kína az utolsó pillanatban csatlakozott a társszponzorok sorához.

A Bloomberg szerint az Egyesült Államok és Kína között folyik egy intenzív verseny a mesterséges intelligencia és a félvezetők területén. Joe Biden amerikai elnök egy 11 milliárd dolláros kezdeményezést indított, amelynek célja az Egyesült Államok vezető szerepének megerősítése a chipkutatásban és fejlesztésben, miközben korlátozza Kína hozzáférését a csúcstechnológiákhoz.

Kína azonban nem marad tétlen, és intenzív erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy felzárkózzon a mesterséges intelligencia terén történő beruházásokban.