Ellenzéki és független aktivistákra támadó férfiak kihallgatása

A rendőrség garázdaság gyanújával hallgatta ki azokat a férfiakat, akik több helyszínen is megrángattak és megfenyegették az aláírásgyűjtő aktivistákat. Az esetek között nincs összefüggés, így a rendőrség szerint nem történt összehangolt támadás az aktivisták ellen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint a Deák Ferenc téren történt támadás gyanúsítottját ittassága miatt csak órákkal az elfogása után tudták kihallgatni, és az elmeorvosi vizsgálata is indokolt volt. A rendőrség a békásmegyeri Heltai téren történteket is vizsgálja, ahol állítólag többen italoztak és hangosan mulatoztak, de a helyszínen nem tapasztalták a jelzetteket.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa szerint három támadás érte a budapesti választási standokat, de a rendőrség csak a Deák téri és a békásmegyeri esetről tud, mivel a Blaha Lujza téren valójában nem történt harmadik eset. Az MTI értesülései szerint a helyszínt az azt bejelentő személy összetévesztette a Deák térrel.

A rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján Csécsi Soma szóvivő megerősítette, hogy nincs összefüggés a Deák Ferenc téren és az Óbudán történt esetek között. A Blaha Lujza téri eseményeket nem kommentálták, mivel ott nem történt támadás. A Deák téren történtek kapcsán a gyanúsított ittassága miatt később kezdték meg a kihallgatását, és a rendőrség indokoltnak látta az elmeorvosi vizsgálatát is.

A békásmegyeri esetben a rendőrség kamerafelvételek elemzésével próbálja megállapítani, hogy történt-e garázdaság. Dobrev Klára korábban Facebook-oldalán azt írta, hogy szervezetten és szinte azonos időpontban támadták meg az aktivistákat, de a rendőrség szerint ez nem állja meg a helyét. A 29 éves támadót garázdaság vétsége miatt őrizetbe vették.

Kecskeméten is megtámadták a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltjét, Kordik Szabolcsot, aki aláírásgyűjtés közben lett az agresszió célpontja. Egy férfi megrángatta és megfenyegette, hogy „szétveri a pofáját”. Az incidensről videó is készült, amelyen a férfi trágár szavakat használva üvöltözik a politikussal. Kordik Szabolcs az esetet jelzi a kecskeméti választási irodának.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy a különböző helyszíneken történt esetek között nincs összefüggés, és kijelenthető, hogy szervezett támadás aláírásgyűjtő aktivisták ellen nem történt.