Új generációs koronavírus-vakcina fejlesztés alatt

Kutatók egy olyan koronavírus elleni vakcinán dolgoznak, amely többféle törzs ellen is hatékony lehet, és így a következő járvány kitörése előtt már rendelkezésre állhat. A Cambridge-i és Oxfordi Egyetemek, valamint a Kaliforniai Technológiai Intézet kutatói által fejlesztett oltóanyagot már egereken tesztelték, és a kutatás a proaktív oltási stratégia részeként zajlik, amelynek célja, hogy felkészítse a társadalmat egy lehetséges járványra.

Az új vakcina különböző koronavírusok ártalmatlan fehérjéit tartalmazza, amelyeket nanorészecskékhez kapcsolnak. Az egereken végzett tesztek során a vakcina hatásosnak bizonyult több koronavírus, köztük a SARS-CoV-1 ellen is, ami a 2003-as SARS-járványért volt felelős, annak ellenére, hogy az oltóanyag nem tartalmazott a vírustól származó fehérjét.

A Nature Nanotechnology szaklapban publikált eredmények szerint az új vakcina gyártása megkezdhető a jelenlegi technológiák felhasználásával, és a nanorészecskék, valamint a vírusfehérjék külön laboratóriumokban is előállíthatók, hogy később egyesítsék őket. A vakcina az immunrendszert olyan fehérjék megcélzására képezi ki, amelyek a koronavírusok számos különböző típusában közösek, így az oltás által kiváltott védelem rendkívül széles körű lehet, tehát az azonos családba tartozó ismert és ismeretlen vírusok ellen is hatásos lehet.

A kutatók együttműködnek a hatóságokkal, hogy a fejlesztési folyamat során már bevonják őket, mivel a proaktív oltási stratégia még nem szabályozott módszer. Amennyiben az oltóanyag biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, lehetőség nyílhat arra, hogy a SARS-CoV-2 elleni emlékeztető oltásként is alkalmazzák, extra védelmet nyújtva más törzsekkel szemben.

Mark Howarth professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint a tudósok kiváló munkát végeztek a hatékony Covid-vakcina gyors előállításával a legutóbbi világjárvány idején, de a világ még így is hatalmas válságot élt át, amely rengeteg halálesettel járt. Howarth professzor hangsúlyozza, hogy a jövőben még jobb teljesítményre van szükség, amelynek egyik kulcsa lehet a vakcinák előzetes gyártása. Rory Hills, a Cambridge-i Egyetem végzős kutatója és a jelentés első szerzője szerint egy viszonylag egyszerű vakcina még mindig képes szórványos választ adni a különböző vírusokra, ezáltal egy lépéssel közelebb visz bennünket a célunk felé, hogy még a világjárvány kitörése előtt oltóanyagokat hozzunk létre.