A kamatszint változása és a bankok nyeresége

Az európai bankok bevételei jelentősen nőttek az emelkedő kamatkörnyezet hatására, és a kamatcsökkenés sem jelent számukra feltétlenül rossz hírt, ahogy azt több banki gyorsjelentés is alátámasztja.

Az Európai Központi Bank (EKB) várható kamatcsökkentései ellenére a bankok bevételei továbbra is növekedhetnek. A Reuters által idézett BNP Paribas első negyedéves gyorsjelentése szerint a kamatkörnyezet csökkenése nem feltétlenül negatív a bankok számára. Jean-Laurent Bonnafé, a BNP Paribas vezérigazgatója szerint a bank bevételei idén legalább 2%-kal nőhetnek, különösen a kamatcsökkentések által generált új lendület révén.

A piaci elemzők jelenleg 2-3 kamatcsökkentést várnak az EKB-tól, ami az irányadó kamatot a jelenlegi 4%-ról 3,25-3,5% körülire csökkentheti év végére. Ez paradox módon segítheti a bankokat, mivel a magasabb kamatlábak mellett növekedtek a bevételeik, és az alacsonyabbak is hasznukra válhatnak.

A BNP Paribas és más nagy európai bankok jelentős mennyiségű fix kamatozású eszközökkel, például jelzáloghitelekkel rendelkeznek. A Deutsche Bank esetében például a lakossági hitelállomány 80%-a öt évnél hosszabb lejáratú lakossági hitelekből áll. A fix kamatozású eszközök nagy állománya lehetővé teszi, hogy a kamatcsökkenés hatására a bankok bevételei ne csökkenjenek olyan mértékben, mint amit a kamatkörnyezet változása indokolna, miközben a rövid lejáratú kötelezettségeik kamata csökken, így a forrásköltségeik nagyobb mértékben mérséklődhetnek.

Ezenfelül vannak olyan bankok, mint például a brit Barclays, amelyek aktív fedezeti tevékenységgel készülnek az alacsonyabb kamatkörnyezetre. A Barclays esetében a fedezeti ügyletekből származó bruttó bevételek 2024-re akár 4 milliárd fontot is elérhetnek. Elemzők szerint a bank nettó kamatbevétele a következő években még a kamatlábak csökkenése mellett is növekedhet.

Az európai bankrészvények pénteken közel kilenc év óta a legmagasabb szintre emelkedtek, köszönhetően az első negyedéves eredmények várakozásokat felülmúló teljesítményének. A STOXX 600 bankrészvényeinek értéke 197,52-re emelkedett, ami utoljára 2015 októberében fordult elő. Ebben az évben az index 16,8%-os növekedést mutatott, ami jelentősen meghaladja a páneurópai STOXX 600 index 5,6%-os és az amerikai bankrészvények teljesítményét.

Annak ellenére, hogy fennálltak aggodalmak a jegybank kamatvágások banki profitokra gyakorolt negatív hatása miatt, a legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy sok hitelintézet továbbra is jó állapotban van. A NatWest kiemelkedett a várakozásokat felülmúló eredményeivel, részvényei így 5,5%-kal emelkedtek. Ezt megelőzte a Deutsche Bank és a Barclays erős teljesítménye is. A BNP Paribas pedig bár bevételcsökkenést jelentett, nagyobb mértékű költségcsökkenésről is beszámolt.