Az Anglo American elutasította a BHP 39 milliárd dolláros ajánlatát

Az Anglo American bányavállalat visszautasította a BHP Group által tett 39 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot, mondván, hogy az túl alacsony az ő értékükre. A Bloomberg szerint a BHP-nak valószínűleg emelnie kellene az ajánlatát a tárgyalások folytatásához.

A BHP által javasolt üzlet részvények cseréjén alapulna, amely először az Anglo dél-afrikai platina- és vasércvállalataiban lévő vezető részesedését ruházná át a BHP részvényeseire, mielőtt magát az Anglot felvásárolnák. A nem kötelező érvényű ajánlat teljes részvényenkénti értéke körülbelül 25,08 font lett volna. Elemzők és néhány Anglo-befektető már korábban is úgy vélekedtek, hogy a BHP ajánlata nem elég magas ahhoz, hogy az Anglo egyáltalán leüljön a tárgyalóasztalhoz.

Stuart Chambers, az Anglo American vezetője szerint a BHP ajánlata opportunista és nem tükrözi megfelelően az Anglo American jövőbeli kilátásait. Chambers hozzátette, hogy a javasolt ügylet struktúrája rendkívül hátrányos lenne, jelentős bizonytalanságokkal és végrehajtási kockázatokkal járna, melyeket nagyrészt az Anglo American és annak részvényesei viselnének.

Egy sikeres egyesülés esetén a BHP a globális rézbányászat piacán mintegy 10 százalékos részesedéssel bírna. Számos elemző szerint várhatóan komoly hiány alakulhat ki rövidesen ebben a szegmensben, ami jelentős áremelkedést eredményezhet. A rézért viszonylag komolyabb küzdelem kezd kibontakozni a piaci szereplők között, mivel egyre inkább az a nézet, hogy a fosszilis üzemanyagokról a környezetkímélőbb energiaforrásokra történő energetikai átállás miatt jelentősen nőni fog a színesfém iránti kereslet.

Az ajánlott vételár egyébként csak az elmúlt időszak tőzsdei áraihoz képest volt első ránézésre gálánsnak tekinthető. Két éve az Anglo árfolyama ennél jóval magasabb volt, 43 font körül. Az Anglót az iparági szakértők régóta potenciális célpontként tartják számon, különösen dél-amerikai bányái miatt. Azonban az érdeklődőket eddig visszatartotta a vállalat bonyolult nyersanyag-portfóliója, amely a platinától a gyémántbányákig terjed. Ráadásul ezek egy jelentős része Dél-Afrikában található, amelyet van, aki extra kockázatként értékelt.

A helyzetet nehezíti a potenciális felvásárlók számára, hogy az Anglo egyik legnagyobb részvényese Dél-Afrika állami tulajdonú nyugdíjalapja. Az ország bányászati minisztere már jelezte is a Bloomberg szerint, hogy ellenzi a tranzakciót.

Elemzők szerint ugyanakkor ez az ajánlat elképzelhető, hogy csak a kezdetét jelenti a szektoron belül kezdődő komolyabb konszolidációs hullámnak, s hamarosan újabb felvásárlási próbálkozásokról érkezhet hír.