A kormány valódi aggodalma nem az üzemanyagárak magassága

A kormány újabb beavatkozást tervez az üzemanyagárak terén, a forgalmazókat felszólítva, hogy önkéntesen csökkentsék az áraikat a régiós átlaghoz. Egy szakértő szerint azonban a kormány nem az üzemanyagárak magassága miatt aggódik, hanem a költségvetési bevételek miatt.

A Blikk beszámolója szerint a kormány ismét beavatkozik az üzemanyagpiac működésébe. A forgalmazókat arra szólították fel, hogy az áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, különben újabb hatósági ármegállapításra kerülhet sor. A szakértők szerint ez nem az első alkalom, hogy a kormány a rossz döntések következményeit próbálja másokra hárítani. A megkérdezett szakértő véleménye szerint a kormány valójában a költségvetési bevételek miatt van aggodalomban, nem pedig a magas üzemanyagárak miatt. A forgalmazóknak két hét áll rendelkezésükre, hogy 20-30 forinttal csökkentsék az üzemanyag árát.

Ez a helyzet nem csak Magyarországon, hanem globálisan is változásokat eredményez az energiapiacokon. Az Exxon és a Chevron, az amerikai olajipari óriások is jelentős nyereségcsökkenést szenvedtek el az első negyedévben. Az Exxon nyeresége éves alapon 28 százalékkal, 8,22 milliárd dollárra esett vissza, míg a Chevron nyeresége 16 százalékkal, 5,5 milliárd dollárra csökkent. A Wall Street Journal beszámolója szerint a visszaesés oka elsősorban a csökkenő földgázárak és az alacsonyabb finomítói árrések. Az Exxon bevétele 86,56 milliárdról 83,08 milliárd dollárra csökkent, miközben az olaj- és gáztermelésből származó nyereség 12 százalékkal, 5,67 milliárd dollárra esett. Az üzemanyag-üzletág profitja harmadára, 1,38 milliárd dollárra csökkent. A Chevron bevételének csökkenése 4 százalékos volt, 48,7 milliárd dollárra. Ezek az adatok rávilágítanak arra, hogy a globális energiapiaci trendek és ármozgások jelentős hatással vannak a hazai üzemanyagárakra és a kormányzati beavatkozásokra is.