A BIM klasszifikációs struktúra alkalmazásának jelentősége

Az új építési törvény által előírt BIM használatának gyakorlati megvalósulása ellentmondásos piaci várakozások közepette zajlik, miközben az építőipar digitalizációjának állami kezdeményezése egységes piaci fejlődést eredményezhet. Az állam a beruházások tervezési szakaszában reális költségterveket szeretne kapni, amihez fejlett digitális munkafolyamatok kialakítása szükséges, de Magyarországon nincs hagyománya az egységes piaci gyakorlatnak. A Graphisoft szakemberei, Reicher Péter országigazgató és Kari Szabolcs BIM menedzser, valamint Lengyel Balázs költségtervező mérnök, az ÉKTR egyik megalkotója, a Spányi Partners Zrt. tulajdonosa a nemzetközi és magyar kezdeményezésekről számoltak be.

Az állami beruházásoknál a BIM alapú tervezés és adatszolgáltatás várhatóan már júliustól kötelező lesz, ami miatt a piacnak sürgősen szüksége van az építmények műszaki tartalmának új egységes definiálására. A pályázatok összehasonlíthatósága és a költségtervezés fejlesztése az állam egyik fontos elvárása, de Magyarországon ezen a területen nincs valódi piaci tapasztalat és gyakorlat. A piacnak strukturált, jól kezelhető adatbázisra van szüksége, amelynek hiánya gátolja a projektek összehasonlíthatóságát és a BIM folyamatok bevezetését.

A BIM térhódításával egyre több országban válik általános gyakorlattá a digitális munkafolyamat, ami pontosabbá teszi a beruházások tervezhetőségét. Magyarországon azonban eddig nem született jogszabály az építmények műszaki tartalmának egységes definiálására, így a vállalati üzleti igények egyedi kiszolgálására születtek megoldások, de egyik sem általánosan használt. A Graphisoft szoftverfejlesztőként a nemzetközi sztenderdekre épülő helyi klasszifikációs struktúrákat adaptálja a tervező szoftvereikbe.

Reicher Péter, a Graphisoft SE országigazgatója, okleveles építőmérnök és jogi szakokleveles mérnök, korábban több nagyvállalatnál töltött be vezető pozíciót. A magyar építőiparban a BIM elfogadásával nemzetközi technológiai és szemléletváltás kezdődött, de még nem világos, hogy a nemzeti szabályozás követi-e a globális trendet.

A klasszifikációs rendszerek fontos szerepet játszanak az építőipari folyamatok ésszerűsítésében és az együttműködés fokozásában, ami jobban megépített környezethez vezet. A nemzeti klasszifikációs rendszerek teremtik meg a közös nyelvet és keretet az építőipari információk kezeléséhez.

Kari Szabolcs szerint Angliában több rendszert használnak a projekt életciklusának különböző szakaszaiban. Az Uniclass 2015 a legáltalánosabb BIM osztályozási rendszer, míg a költségtervezéshez az NRM1-2 rendszerek adnak alapot. A klasszifikáció rendszerezi az információt, de az adatokat a rákapcsolódó adatbázisok biztosítják.

A megfelelő rendszerezés hiányában az azonosnak gondolt dolgok jelentősen eltérhetnek egymástól, ami a követhetőséget, transzparenciát és összehasonlíthatóságot teszi lehetetlenné. A klasszifikációs rendszerek megléte és alkalmazása kulcsfontosságú a sikeres, kiszámítható és pontosan tervezhető folyamatokhoz.

A BIM bevezetésével és alkalmazásával a munkafolyamatok digitalizálódnak, gyorsabbá válik a tervezés, és csökkennek a hibák. A strukturált adatok létrehozása lehetővé teszi az információk értelmezését és megoszthatóságát a különböző platformok között.

Az IFC (EN ISO 16739) az egyetlen nyílt adatcsere formátum, amely képes a BIM információt tárolni és a folyamatokat hatékonyan támogatni, és 2016-ban az EU BIM szabványosításért felelős munkacsoportja publikálta.

A Graphisoft 2024 márciusában végzett kutatása szerint a válaszadók közel kétharmada használ valamilyen klasszifikációs megoldást, és több mint fele valamelyik nagy nemzetközi osztályozási rendszert alkalmazza, míg 32%-uk saját vállalati fejlesztéssel dolgozik.

A magas- és a mélyépítést nem lehet egy rendszerben kezelni

A vállalatok egyedi klasszifikációkkal dolgoznak, de az állam is elkészíti a sajátját. Lengyel Balázs szerint nagy esély van arra, hogy az AEC piacon egységes adatkezelési folyamat és gyakorlat honosodjon meg. Az ÉKTR a magasépítésre készült, de nem alkalmazható a mélyépítésben. Az építési projektek különbözősége miatt nem lehet multifunkcionális eszközben gondolkodni.

Lengyel Balázs beszámolt arról, hogy az állam professzionális előkészítési igénnyel jelenik meg, és szükség van az egységesítésre, valamint a költségvetési és a BIM klasszifikáció összekapcsolására.

A nemzetközi gyakorlatok szerint a költségvetési klasszifikáció az épületek elemei, míg a közép-európai és német irány munkanem alapján rendszerez. Az ÉKTR készítésekor e két megközelítést próbálták összeházasítani.

A BIM tervező mérnökök és a költségkiírók eltérő megközelítése miatt szükség van külön költség- és BIM klasszifikációra. A nemzetközi gyakorlat is külön kezeli ezeket, de az alapelv ugyanaz. Az ÉKTR nem lesz jó a BIM klasszifikációra.

A magas vagy a mélyépítés szemszögéből kell megközelíteni a megoldást, és szükség van egy szereplőre, aki ezt összedolgozza.