Világháború fenyegetése: Oroszország figyelmeztet

Ha a NATO katonákat küld Ukrajnába, az egyenes út lehet egy világméretű, nukleáris fegyverekkel vívott konfliktushoz – figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev orosz nemzetbiztonsági vezető.

Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke és jelenlegi nemzetbiztonsági vezetője Twitter-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy ha a NATO katonai erőket vezényel Ukrajnába, az közvetlen háborúhoz vezethet az orosz állammal. Medvegyev szerint ez a konfliktus globális méreteket ölthet, és nukleáris fegyverek bevetésével zajlana.

A politikus a közelgő orosz katonai gyakorlatokra utalt, amelyek során az orosz nukleáris harcászati képességek kerülnek tesztelésre. Medvegyev kijelentése szerint a gyakorlatokra a NATO fenyegetéseinek válaszként kerül sor, mivel úgy véli, hogy Nyugat egyes vezetői katonák Ukrajnába küldését tervezik.

Medvegyev hangsúlyozta, hogy ha a NATO valóban lépéseket tesz ebben az irányban, az orosz válaszreakció elkerülhetetlen lesz, és nem csupán Ukrajna területén belül éreztetné hatását. A volt elnök szerint egy ilyen esemény globális katasztrófát idézhet elő, és senki sem lenne biztonságban, még a Capitoliumban, az Élysée-palotában vagy a Downing Street 10-ben sem.

Medvegyev emlékeztetett arra, hogy a hidegháború idején Kennedy és Hruscsov is tisztában voltak a nukleáris konfliktus veszélyeivel, de úgy véli, a jelenlegi nyugati vezetők nem értik meg ezt a kockázatot. Ezért tartja szükségesnek az orosz nukleáris gyakorlatok végrehajtását.

A volt orosz elnök korábban is többször fenyegette meg a NATO-t nukleáris csapással, és brit elemzők is részletesen foglalkoztak azzal, hogy mi állhat ezeknek a fenyegetéseknek a hátterében.