Veszélyes harci drogot szabadítottak a világra a dzsihadisták

Több mint tízmillió tablettát foglaltak le tavaly a szaúdi hatóságok a Captagon nevű szerből, amely már nem csak a dzsihadisták harci drogja, hanem egyre komolyabb gondot jelent a Közel-Keleten.

Az idegserkentő szer az elmúlt évtizedben vált rendkívül népszerűvé az Iszlám Állam terroristái körében, és ma is használják egyes militáns szervezetek Irakban és Szíriában, valamint a különböző Közel-Keleten zajlott háborúkban is bevetették a múltban. Napjainkban a Captagontól való függőség komoly problémát jelent az Öböl-menti arab államokban, különösen a szaúdi fiatalok körében. A szaúdi hatóságok a napokban több mint egymillió Captagon-tabletta csempészési kísérletét hiúsították meg Duba kikötőjében, ahol a tablettákat egy „bors és guava” feliratú szállítmányba rejtve találták meg. A rajtaütés során többeket letartóztattak.

Mi az a Captagon?

A Captagon, vagyis fenetillin, egy amfetamin és teofillin kombinációjából álló pszichostimuláns, amelyet eredetileg 1961-ben Németországban fejlesztettek ki. Az 1980-as években azonban betiltották, mivel függőséget okozhat és számos mellékhatással járhat, mint például levertség, alváshiány, étvágycsökkenés, homályos látás, légzési nehézségek, szabálytalan szívverés és gyomor-bélrendszeri tünetek.

A nyugati kormányok aggódnak

A Captagon csempészútvonala Szíriából Jordánián keresztül az Arab-félszigetre vezet, és az európai politikai döntéshozók aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy a szíriai és libanoni gyártók új piacokat keresnek a Közel-Keleten kívül. A szíriai rezsim és a Hezbollah, amelyek Irán támogatását élvezik, jelentős bevételre tesznek szert a Captagon kereskedelméből. Aszad szíriai elnök tagadja, hogy részt vett volna a Captagon létrehozásában és kereskedelmében, de úgy véli, hogy a szíriai kábítószer-üzletág „virágzása” a Nyugat hibája.

A szaúdi helyzet

Szaúd-Arábiában több mint 200 ezer kábítószerfüggő él, és a Captagon használata egyre növekvő problémát jelent. A kábítószer népszerűsége meglepő, tekintettel arra, hogy az országban szigorú törvények vannak érvényben a kábítószerekkel kapcsolatban. A szaúdi fiatalok életét gyakran az unalom jellemzi, ami hozzájárulhat a kábítószer-fogyasztás növekedéséhez. A szaúdi hatóságok azonban elkötelezettek a vámellenőrzések szigorítása mellett, és több kábítószerrel kapcsolatos letartóztatást is végrehajtottak a közelmúltban.

A Captagon negatív hatása a régió stabilitására egyre nyilvánvalóbb, és a szíriai polgárháború intenzitásának csökkenésével a kábítószer használata és csempészete fokozódik az egész térségben. Szíria továbbra is a Captagon kereskedelmének központjaként működik, de a probléma már túlmutat a Közel-Keleten.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ vezető kutatója.

(Borítókép: Lynsey Addario / Getty Images)