Súlyos kibertámadás érte az Egyesült Királyság védelmi rendszerét

A brit parlamenti képviselőket tájékoztatták egy komoly adatszivárgásról, amely a Védelmi Minisztérium személyzetét érintette, és amelyért feltételezhetően Kínát teszik felelőssé. A Sky News értesülései szerint a támadás során a szolgálati személyzet nevei és banki adatai kerültek illetéktelen kezekbe.

A kibertámadás egy bérszámfejtő rendszert érintett, amelynek következtében a jelenlegi és néhány veterán alkalmazott adatai váltak nyilvánossá. A kínai külügyminisztérium visszautasította a vádakat, és kijelentette, hogy ellenzik az ilyen jellegű cselekmények politikai célú felhasználását.

Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere bejelentette, hogy az alsóház előtt nyilatkozatot tesz, és ismertetni fog egy többpontos tervet az érintett személyek védelme érdekében. A londoni védelmi minisztérium reményét fejezte ki, hogy a szolgálatot teljesítő személyzet nem aggódik biztonságuk miatt, és támogatást ígértek számukra.

Az incidens nem kapcsolódik közvetlenül a fő informatikai rendszerekhez, és a támadás észlelését követően az érintett rendszert azonnal leállították. Az eset tovább bonyolítja az Egyesült Királyság és Kína közötti kapcsolatokat, amelyek már korábban is meg voltak feszülve hasonló incidensek miatt.

Oliver Dowden, a miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy ezek az események rávilágítanak a digitális tér védelmének fontosságára. Hszi Csin-ping kínai elnök éppen európai körúton van, amely során több országba is ellátogat.