Magyar Péter: Jó eséllyel behúzhatná a főpolgármesteri posztot a Tisza Párt

A Tisza Párt az önkormányzati választásokon is részt kíván venni, és Magyar Péter szerint a párt akár a főpolgármesteri posztot is megszerezhetné. A párt jelenlegi stratégiája szerint nem a főpolgármesteri székért folytatott harcba szállnak be, hanem polgármestereket és civil jelölteket támogatnak Budapesten.

Az Index információi alapján a Tisza Párt az európai parlamenti választások mellett az önkormányzati választásokon is indítana jelölteket, és több budapesti kerületben is saját polgármesterjelöltet állítanának, hogy így fővárosi listát tudjanak állítani. Magyar Péter, a párt alelnöke szerint még nem hoztak döntést a fővárosi indulásról, de a lehetőséget mérlegelik.

A Tisza Párt három kerületben tervez saját polgármesterjelöltet indítani, hogy megfeleljenek a listaállításhoz szükséges feltételeknek. Magyar Péter a közösségi médián keresztül reagált az Index értesüléseire, cáfolva azokat az információkat, amelyeket az újság megjelentetett anélkül, hogy őket megkérdezték volna.

Magyar Péter a közösségi oldalán egy élő videóban beszélt az indulásról, és elmondta, hogy tárgyalnak emberekkel, céljuk pedig, hogy minél több helyen tudjanak megyei listát állítani. A Tisza Párt alelnöke szerint a párt Békéscsabán támogat egy civil kezdeményezést, amely nem álfideszes szervezet, és hangsúlyozta, hogy pártjukat mind a Fidesz, mind a DK a másik oldalhoz sorolja.

A fővárosi lista állításához vagy főpolgármestert kell jelölni, vagy minimum három kerületben polgármestert. Magyar Péter szerint, ha a Tisza Párt elindítana egy jelöltet, akkor jó eséllyel megnyerhetnék a főpolgármesteri posztot, de már nincs idő arra, hogy közgyűlési többséget szerezzenek. A Tisza Párt alelnöke szerint fontos, hogy pártja helyekhez jusson a Fővárosi Közgyűlésben, mert úgy véli, a DK és a Fidesz közösen akarja vezetni Budapestet, nem kérve ki a civil emberek véleményét.

A Tisza Párt további terveiről várhatóan péntek délután tárgyalnak. Eközben Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd EP-listavezetője a Széll Kálmán téren adta le ajánlását a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti és budapesti közös listájára. Dobrev Klára kijelentette, hogy az ellenzéki politikusok öt évvel ezelőtt már megmutatták, hogy közös kampánnyal sikereket érhetnek el a kormánypárttal szemben, és hangsúlyozta, hogy az ellenzék nem árulja hazáját a színfalak mögött. Dobrev Klára szerint azok, akik az ellenzéki polgármestereket támadják és megosztják az ellenzéki szavazatokat, nem segítik, hanem gyengítik az ellenzéket. Ezzel válaszolt Magyar Péter közelmúltban tett kijelentéseire, és kiállt a II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely és a főpolgármester Karácsony Gergely mellett, akikre leadta ajánlását.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány vezetője az ATV péntek esti Voks24 műsorában elmondta, hogy Magyar Péter ügyesen tartja fenn az érdeklődést, és jó ütemérzékkel dolgozik a vidéki és budapesti helyszínek közt. Horn szerint Magyar Péter egy közvetlenül elérhető influenszerré vált, ami veszélyeket is rejt. A Tisza Párt alelnökének tevékenységét Horn egy one man show-nak nevezte, amely a Fidesz rossz állapota és a kegyelmi botrány miatt lehetséges. Horn szerint a Magyar-féle mozgalom a remény visszaadásáról szól, de úgy véli, hogy Magyar Péter nem a megváltó, hanem maximum királycsináló lehet.

Magyar Péter a pécsi turnéállomásán jelentette be, hogy péntek délután tüntetést tart a Belügyminisztérium épülete előtt, a gyerekvédelem témáját érintve, amely a Fidesz számára kellemetlen témává vált a K. Endrének megadott kegyelem miatt. Magyar szerint a tüntetést azért jelentette be, mert felháborította, hogy a hatóságok hónapok óta eredménytelenül nyomoztak egy gyerekbántalmazási ügyben, és csak az ő Facebook-bejegyzése hatására tartóztatták le a héten a gyerekeket molesztáló gyermekfelügyelőt.

Magyar Péter szerint a kormány a pedofilügyek miatti felelősséget a magyar bíróságokra akarja rátolni, és bírálta az alulfinanszírozott és szakemberhiányos gyerekvédelmi rendszert, amit Pintér Sándor felügyel. A politikus kritizálta a rendőrség nyomozásainak lassúságát is, és követelt több költségvetést a gyerekvédelmi rendszerre, valamint külön rendőri egységet a gyermekvédelem erősítésére.

Ez volt Magyar Péter első olyan beszéde, ahol kizárólag a Fideszt és a kormányt támadta, és következetesen bohócnak nevezte a politikusait. A közönség hangos sípolással és "Mondjon le!" skandálással reagált azokra a részekre, ahol Magyar Péter Pintér Sándor és a többi politikai felelős lemondását követelte.