Számlaváltós csalások terjedése Magyarországon

Egyre több a számlaváltós csalás Magyarországon, ahol ismeretlen csalók próbálnak meg hamis számlákkal vállalkozásokat átverni. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság jelenleg is nyomozást folytat az ügyben.

Egy lengyel és egy debreceni székhelyű magyar cég is majdnem áldozatul esett egy csalónak, aki hamis számlákkal próbálta őket megkárosítani. A rendőrség figyelmeztet, hogy a csalók egyre ügyesebben alkalmazkodnak a kibervédelmi technikákhoz, és próbálják átjutni azokon.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretében küzd az online csalások ellen, és a police.hu szerint egyre több az internetes csalás. A bűnözők célja változatlan: a cégek és magánszemélyek pénzének megszerzése.

A nyomozás során kiderült, hogy a csaló egy lengyel vállalkozást és egy debreceni székhelyű magyar céget próbált megkárosítani 2024. február 12-e előtt. A hamis számlán az elektronikus aláírás és a bankszámlaszám sem volt megfelelő, így szerencsére nem hajtották végre az utalást.

Mindkét érintett fél időben észlelte a problémát, így a közel 90 millió forintos kárt sikerült elkerülniük. A rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben.

A számlaváltós csalások során a tettesek gyakran létező partnercégek nevében lépnek kapcsolatba a vállalatokkal, és a nyilvános adatok felhasználásával próbálják megtéveszteni őket. Sok esetben a cégek belső levelezési rendszerébe történő behatolással szereznek hozzáférést, majd a megrendelésekhez saját bankszámlaszámokat adnak meg.