A HVG és az EUrologus európai lapkiadókkal indít közös projektet

A HVG és az EUrologus vezető európai sajtóorgánumokkal karöltve kezd egy új tartalomgyártási projektbe, amely az Európai Bizottság támogatását élvezi, és különböző méretű és formátumú cikkek, valamint tényfeltáró anyagok előállítását célozza meg.

A PULSE projekt keretében tucatnyi független európai sajtóorgánum vesz részt együttműködésben, amely Spanyolországtól Litvánián át Bulgáriáig terjed, és a HVG-EUrologus tandem a magyarországi partner. A projekt célja, hogy elősegítse a határokon átívelő hír- és tartalomgyártást, és ezzel közelebb hozza az Európai Unió olvasóit, akik gyakran szembesülnek hasonló kérdésekkel és kihívásokkal.

A résztvevő lapok között olyan neves kiadványok találhatók, mint a lengyel Gazeta Wyborcza, a spanyol El Confidencial, a román Hotnews, az osztrák der Standard, a litván Delfi és a görög EFSYN. A projekt négy tematikus újságírói hálózat létrehozásával is foglalkozik, amelyek a zöld átállás, az EU mint globális politikai szereplő, az információs szabadság és digitalizáció, valamint a migráció témaköreire koncentrálnak.

A PULSE projekt által létrehozott tartalmak, mint cikkek, podcastok és videók, a hvg.hu dedikált aloldalán lesznek elérhetők, de a HVG hetilapban is megjelennek majd a közösen készített anyagok.

A projektben részt vevő médiaorgánumok széles körét felölelik, többek között az OBCT és Il Sole 24 Ore Olaszországból, a Delfi.lt Litvániából, a Denik Referendum Szlovákiából, a Der Standard Ausztriából, az EFSYN Görögországból, az El Confidencial Spanyolországból, a Gazeta Wyborcza Lengyelországból, a Hotnews.ro Romániából, a HVG Magyarországról, a Mediapool Bulgáriából, a Voxeurop Franciaországból/Európából, valamint az n-ost és az Arena for Journalism, mint európai újságíró hálózatok.

A magyarországi foglalkoztatottság azonban az EU átlagán alul marad, bár csak néhány tized százalékkal. A legfrissebb Eurostat adatok szerint 2023-ban az EU 20-64 éves korosztályának több mint 75 százaléka volt foglalkoztatott, ami a legmagasabb arány a mérések 2009-es kezdete óta. Ezzel szemben Magyarországon a foglalkoztatottak száma a kormány korábbi, az EU-átlagot meghaladó állításával ellentétben, valójában nem éri el az uniós átlagot.

A túlképzett munkavállalók aránya az EU-ban 22 százalék, a nők körében magasabb ez az arány a férfiaknál. Az uniós országok közül Spanyolországban a legmagasabb a túlképzettségi ráta, ami érdekes lehet a PULSE projekt spanyol partnere, az El Confidencial számára is. A projekt keretében készülő anyagokban ezek a munkaerő-piaci kihívások is terítékre kerülhetnek.