Csalásért elítélt fideszes polgármester rendőröket jutalmazott

Rendőrök kaptak ajándékcsomagot Tát Margittól, Méhkerék fideszes polgármesterétől a Rendőrség Napján, április 23-án, ami különösen érdekes, tekintettel arra, hogy a polgármestert korábban jogerősen elítélték költségvetési csalásért és bűnmegelőzési források elcsalásáért.

Tát Margit, aki 2010 óta vezeti a békési települést, 2022 februárjában a Gyulai Törvényszék által jogerősen ítélték el költségvetési csalás bűntettéért és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségéért, melynek során 2013 és 2015 között több mint 31 millió forintnyi uniós forrást csaltak el. Az ítélet után Tát Margit lemondott, de a 2022. júniusi időközi választáson újra indult és meg is nyerte azt, miközben éppen felfüggesztett börtönbüntetését töltötte.

A Rendőrség Napján a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendezvényén a polgármester egy kötegyáni útlevélkezelőnek és Méhkerék körzeti megbízottjának is átadott ajándékcsomagot. Ezt követően Facebook-oldalán gratulált a kitüntetetteknek és megköszönte a rendőrség munkáját, hálásan köszönve a rendőrség kötelékében dolgozóknak a szolgálatot.

A Magyar Hang érdeklődött a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál, hogy nem tartják-e erkölcsileg problémásnak, hogy egy csalásért és bűnmegelőzési források elcsalásáért jogerősen börtönbüntetésre ítélt polgármester jutalmazza a munkatársaikat, és hogy a kitüntetett kollégák visszaadják-e az ajándékcsomagot. A rendőrség válasza szerint nem a kitüntető személye a lényeg, hanem az, hogy az önkormányzati elismeréseket a képviselő-testületek ítélik oda, és a testületek képviseletére jogosult tisztségviselők adják át. A díjakat az önkormányzatoktól és a helyi képviselő-testületek tagjait megválasztóktól érkező visszajelzésként értékelték és fogadták el, és továbbra is a lakosság segítésére és biztonságának erősítésére koncentrálnak.

A most júniusi önkormányzati választáson Tát Margit ismét indul a polgármesteri székért a Fidesz-KDNP színeiben, ám van egy független kihívója is. Tát kampányszlogenje idén: “Egy közösség. Egy hagyomány. Egy érték.”