Rátalált a holland sikerreceptre az RTL

Elstartolt az RTL új vetélkedője, ami annak ellenére is tudott újat mutatni, hogy ezen a színtéren már nem egyszerű labdába rúgni a többi kvízműsor mellett. Szujó Zoltán ráadásul először szerepelt efféle produkcióban, és látszólag nem izzasztotta meg túlságosan feladat.

Belehúzott a konkurenciával vívott küzdelembe az RTL, és Az ugrás után egy újabb vetélkedőt tűzött műsorra, ami nem meglepő, mivel egy, a magyarok körében kifejezetten kedvelt műfajról beszélünk. A The Floor – Csak egy maradhat ráadásul Az ugráshoz hasonlóan szintén egy holland formátum alapján készült, és már csak amiatt is újdonságként hathat, mivel nem egy agyonjáratott műsortípusról van szó. Hollandiában 2023-ban kerültek adásba az első részek, azóta pedig 13 másik ország vette tervbe vagy tűzte már műsorra, köztük Magyarországot, ahol az RTL gondozásában május 6-án láthatták a tévénézők a hétköznap esténként adásba kerülő műsor legelső epizódját.

A The Floor – Csak egy maradhat valamiképp kiemelkedik a többi vetélkedő közül, pedig egy olyan műfajról beszélünk, amelynek már ezerféle változata készült az utóbbi évtizedekben. A hazai szférából is legalább öt olyan markáns kvízműsort tudnánk felsorolni, amelyek kitaposták az utat a mai, modernebb produkcióknak.

Bár a magyarok a vetélkedők atyjának Gundel Takács Gábort – illetve a néhai Vágó Istvánt – tekintik, a The Floor – Csak egy maradhat vezetését ezúttal Szujó Zoltánra bízták. A szakember ezt megelőzően a Sztárbox című műsort vezette az RTL-en, és most először debütált kvízműsorban, így nagy vállalás volt a csatorna részéről, hogy annak ellenére is műsorvezetői pozíciót szántak neki egy vetélkedőben, hogy a legtöbben a sportkommentátori múltjával azonosítják őt.

A holland sikerrecept

A The Floor – Csak egy maradhat koncepciója is teljesen egyedi, egyik hazánkban látott produkcióhoz sem lehetne hasonlítani. A játékosok tudását nem kvízkérdések, hanem fotók és lejátszott dallamok által mérik fel. A szabályok szerint a műsorban 49 versenyző érkezik a mezőkre, akik a maguk területén egy adott témakörnek a szakértői. A játék legelején egy „véletlen generátor” választja ki a kihívót, akinek ki kell hívnia a körülötte álló, szomszédos játékosok egyikét. A válaszadásra 45 másodperc áll a rendelkezésükre, akinek hamarabb letelik, kiesik a játékból, a másik pedig bekebelezi a párbajellenfele mezejét a pályán.

A győztes fél ekkor dönthet úgy, hogy nem hív ki újabb játékost, hanem visszamegy a pályára, és kivár. Ekkor a véletlen generátor ismét másik versenyzőt választ, aki az előbbiekben elhangzottak szerint vív meg valamelyik társával. Az elfoglalt, összeolvadt területek előbb-utóbb egymáshoz érnek, a játékosok így növelhetik a mezejüket, kiejtve társaikat, míg végül a legvégén csak egy marad, aki 8 millió forintos főnyereményt vihet haza – nem is beszélve az epizódonként legtöbb területet megszerző versenyző 500 ezer forintos garantált pénznyereményéről.

Úgy tűnik, hogy a hollandok tudják, mi a dörgés. Nem a The Floor – Csak egy maradhat és Az ugrás az egyetlen holland produkció, amelynek az RTL megvette a jogait az utóbbi időszakban. A tavalyi év legtöbb izgalmat hozó és a tévénézőket leginkább lázban tartó műsora, Az Árulók – Gyilkosság a kastélyban ugyanis – ami elnyerte a Televíziós Újságírók Díját a legjobb reality kategóriában – történetesen a holland De Verraders magyar változata, amelynek akkora sikere lett, hogy már készülőben van a második, ezúttal civil versenyzőkkel induló évada.

A The Floor – Csak egy maradhat vetélkedőben fontos csavar, hogy a versenyzőnek nem az általa hozott témakörben kell megmérkőznie, hanem abban a témában, amit a kihívottja birtokol. A témákat meg is lehet örökölni egymástól, azok folyton cserélődnek a játékosok között, így aki például a küzdősportok szakértőjeként jelentkezett, végül simán lehet, hogy a gyümölcsök témakörében harcol majd később.

Rapperek, rockzenekarok, influenszerek, vadászkutyák, kertépítés, divatikonok, kitalált népek és lények, „Tiszta udvar, rendes ház”, gyümölcsök, cégér, „szeretlek, minden nyelven”, cosplay: ez csak néhány a játékosok által hozott sok téma közül, így azzal biztosan nem lehet vádolni a Floort, hogy a versenyzőknek túl egysíkú témákban kell bizonyítaniuk.

Szujó Zoltán a műsorvezetői szerepben mellőzi a manírokat és a túlzott jópofizást, kontextusba helyezi a szereplők mondatait, de nem megy bele olyan mély és alapos fejtegetésekbe, mint Gundel Takács Gábor. A szerep egész jól áll neki, kellő dinamikával vezényli le a párbajokat, remekül szót értve a szereplőkkel.

A The Floor – Csak egy maradhat tényleg olyan, mint egy élőszereplős társas, ahol a bábuk az indulók, akik ha elég ügyesek, egyre nagyobb területen lépegethetnek. Az RTL új műsora a régi típusú műveltség és a modernebb filmes és zenei ismeretek ötvözésével képes a nézőt is bevonni a játékba. A Floor a tudást ünnepli, napi szinten minimum ennyi (pop)kultúra amúgy is bőven ráférne a kereskedelmi csatornákra.