A fővárosi agglomeráció ingatlanpiacának legfrissebb trendjei

Az idei év jelentős változásokat hozott a Budapest környéki ingatlanpiacon, ahol az adás-vételek száma növekedett, és az otthonteremtés költségei jelentősen megugrottak.

A Duna House adatai szerint 2023-hoz képest emelkedett az ingatlan adás-vételek száma a Budapest környéki területeken, és az otthonteremtés költségei átlagosan 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra nőttek. Tavaly a gazdasági nehézségek és a magas hitelkamatok miatt országszerte csökkent az ingatlanvásárlási kedv, ami a népszerű fővárosi agglomerációban is érzékelhető volt, ahol a Duna House értékesítési adatai szerint 18 százalékkal esett vissza az ingatlanpiaci forgalom.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint 2024 trendfordulót hozott, az év első három hónapjában a tavalyi összes agglomerációs tranzakció harmadánál is többet sikerült lebonyolítani. Az idei első negyedéves adatok alapján az ingatlanvásárlás átlagosan 10 millió forinttal drágább lett a teljes fővárosi agglomerációs gyűrűben, ami egy közel 110 négyzetméteres otthon esetén 640 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelent.

A nyugati szektorban, ahol olyan települések találhatók, mint Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Páty, Törökbálint és Zsámbék, az ingatlanvásárlás során a legmagasabb, 824 ezer forintos átlagos négyzetméterárral kell számolni, ami 19 százalékos emelkedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. A délkeleti szektorban, amely Alsónémedi, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés településeket foglalja magában, 12 százalékos emelkedést tapasztalhatunk, itt a négyzetméterár jelenleg 569 ezer forint.

Az agglomeráció északnyugati szektorában, Budakalász, Dunabogdány, Leányfalu, Nagykovácsi, Piliscsaba, Solymár, Szentendre és Visegrád településeken, a négyzetméterár 10 százalékkal, 715 ezer forintra nőtt. Ezzel szemben a keleti agglomerációs területen, például Csömörön, Erdőkertesen, Gödöllőn, a négyzetméterárak 653 ezer forinton stagnáltak.