Honvédségi szabályozás rendeleti úton?

Egy új törvényjavaslat értelmében a honvédség szabályozása egyszerűsödhet, amennyiben a katonák jogállását a jövőben miniszteri rendelet határozná meg, parlamenti jóváhagyás nélkül.

A hvg 360 szerint a változások lehetővé tennék, hogy a honvédelmi miniszter, jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, rendeleti úton szabályozza a katonák jogait és kötelezettségeit, ami korábban kétharmados parlamenti többséget igényelt.

A kormány által márciusban benyújtott törvénycsomag, amely a honvédek jogállásával kapcsolatos törvények módosítását célozza, összesen 37 törvénymódosítást tartalmaz, beleértve a rendeleti kormányzás bevezetését is.

A honvédek jogállásáról szóló sarkalatos törvény, amely a katonák jogállásának alapvető elemeit szabályozta, a javaslat szerint lényegében hatályon kívül helyezhető. Ez a törvény szabályozta többek között a szolgálati rendet, illetményeket, rendfokozatokat, előmenetelt, beosztást, valamint a katonai árvaellátást és a tanulmányi szerződéseket.

A jogszabályi környezet átalakításának hivatalos indoka az, hogy az előírások megfeleljenek az Alaptörvény legutóbbi módosításának, és az aktuális helyzethez igazítsák a katonák jogállására vonatkozó szabályokat.