Karácsony Gergely: A budapesti Fidesznek lesz bukovári

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Partizán élő műsorában értékelte az elmúlt öt évét, beszélt a lehetséges ellenzéki jelöltekről, a rákosrendezői építkezési projektről és személyes népszerűségéről is.

Karácsony Gergely csütörtök délután a Partizán élő műsorában számolt be főpolgármesteri tevékenységének elmúlt öt évéről. Kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek nincs joga eldönteni, hogy neki bukovári van-e, ezt a budapestiek döntik el, és szerinte a budapesti Fidesznek lesz bukovári.

A főpolgármester a közelmúltat Budapest történetének egyik legnehezebb időszakaként jellemezte, amelyet a járvány, a gazdasági válság és a költségvetési hiány nehezített. Az ellenzéki szövetség listáján első helyen ő maga szerepel, a másodikon Szaniszló Sándor, a harmadikon pedig Tüttő Katalin.

Karácsony elmondta, hogy bár nem ismeri Magyar Péter lehetséges polgármester-jelöltjeit, úgy véli, sokan szeretnének felkapaszkodni a politikai vonatra. Úgy gondolja, hogy Magyar Péter budapesti szavazóinak 95%-a az ő támogatója, de ezt csupán intuícióra alapozza.

A főpolgármester kritikával illette Vitézy Dávidot, a BKK korábbi vezetőjét, aki szerinte politikai alávalósággal riogat a hajléktalanokkal, és a szó rossz értelmében vált politikussá. Karácsony szerint öt év alatt olyan projekteket is megvalósított, mint a Blaha Lujza tér felújítása és a Lánchíd, míg Vitézy egy ígéretet sem tudott teljesíteni.

A következő ciklusban a főváros nagyobb EU-s forrásokat tud majd lehívni, amelyeket közösségi közlekedésre, lakhatásra, zöldítésre és szociális védelemre kíván fordítani. Karácsony úgy véli, népszerű a közösségi médiában, bár a követői jelentős része még nem szavazhat. A Beton.Hofi koncerten saját bevallása szerint legalább ezer szelfi készült vele.

A Fudan Egyetem ügyében Karácsony sikernek könyvelte el, hogy a projekt egyelőre nem valósult meg, és bár diákváros sem épült, legalább nem kerültek hátrányba. A rákosrendezői beruházás kapcsán úgy véli, hogy legalább tíz évig nem lesz előrelépés, és az államközi szerződés ellentétes lehet az EU-s versenyjoggal.

Az A-Híd Zrt. körüli problémákat Karácsony "bullshitnek" nevezte, és kijelentette, hogy a fővárosnál nem található meg a hiányzó pénz. A klímaügynökség projektje azért indult el csak most, mert erre az időpontra érkezett meg az EU-s pályázati pénz.

Karácsony nemrég három diákszervezettel kötött megállapodást, hogy támogassák a kampányát, és hasonló egyezségeket tervez más társadalmi szervezetekkel is a közeljövőben. Végezetül, az ellenzéki összefogásból Dobrev Klárát tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy miniszterelnök legyen.