Mennyi borravalót szokás adni Magyarországon?

Magyarországon a borravaló továbbra is népszerű, de a fiatalabb generáció már óvatosabban bánik ezzel a gesztussal. A Hellopay által végzett felmérés szerint a megkérdezettek többsége rendszeresen ad borravalót, de ennek mértéke változó.

A Hellopay fizetési rendszereket üzemeltető társaság által az MTI-hez eljuttatott közlemény alapján a megkérdezettek háromnegyede gyakran látogat olyan helyeket, ahol elvárt a borravaló adása. Ezen belül a fiatal felnőttek és a magasabb jövedelműek hajlamosabbak többet adni. A válaszadók mindössze 13 százaléka nem követi ezt a szokást, míg 20 százalékuk hagyományként kezeli, és 10 százalékuk hangulatától függően dönt a borravaló mértékéről. A szolgáltatás minősége a döntő tényező a borravaló összegének meghatározásában a megkérdezettek 30 százaléka számára.

A felmérés szerint a magyarok többsége 5-10 százalék közötti borravalót hagy, ha nincs szervizdíj, és átlagosan 6 százalékot, ha azt felszámolják. A borravaló adásának fő motivációja a szolgáltatással való elégedettség.

Érdekes módon a bankkártyás fizetés már túlszárnyalta a készpénzt a borravalók terén, különösen az ország keleti részében maradt népszerű a készpénz. A mobiltelefonos fizetési módok a fiatal felnőttek körében váltak elterjedtté.

Az adatokat egy online felmérés során gyűjtötték, amelyet 2023 márciusában végeztek el egy 1000 fős mintán. A résztvevők a magyarországi internetezők közül kerültek ki, és életkor, nem, iskolai végzettség, településtípus és régió szerint reprezentatívak voltak.