Nem lesz „Pipás Gyuszi fia”, „Fikusz” vagy „Kopasz Ödön” a választáson

Az MTI közleménye szerint a választásokon nem lehet a jelölteket becenevükön feltüntetni a szavazólapokon, még azonos nevű jelöltek esetében sem.

A választási eljárásról szóló törvény előírja, hogy a szavazólapon a jelöltek - az önkormányzati választáson a főpolgármester-jelöltek, polgármesterjelöltek, egyéni választókerületi jelöltek, egyéni listás jelöltek - nem a nevük abc-sorrendjében, hanem a választási bizottságok által kisorsolt sorrendben szerepelnek.

A jogszabályok értelmében a választási szavazólapokon nem szerepelhetnek a jelöltek ragadványnevei. Ez a szabályozás még azonos nevű jelöltek esetében is érvényes, amely korábban, különösen a 2014 előtti önkormányzati és nemzetiségi választásokon volt gyakori. Akkoriban, ha több azonos vezetéknevű, sőt, azonos keresztnevű jelölt is indult, a helyi választási bizottságok gyakran a ragadványneveket használták a nyilvántartásban, hogy a választópolgárok könnyebben azonosíthassák a kívánt jelöltet.

Az új rendszer szerint, ha a választáson két vagy több jelölt neve megegyezik, a szavazólapon a nevük után zárójelben fel kell tüntetni a születési évüket. Amennyiben a születési év is azonos, a szavazólapon a jelöltek neve után zárójelben szerepelnie kell a lakcímük szerinti településnek, és ha az is megegyezik, akkor a foglalkozásukat kell feltüntetni.

A választási iroda feladata, hogy írásban kérje a jelöltet, nyilatkozzon a foglalkozásáról. A nyilatkozatra három napja van a jelöltnek, a törvény azonban nem tartalmaz rendelkezést arra az esetre, ha a jelölt nem nyilatkozik.

Ugyanakkor a több utónévvel rendelkező jelölt kérheti, hogy a szavazólapon csak az egyik utónevét tüntessék fel, a doktori címmel rendelkező jelölt pedig azt, hogy a szavazólapon ne szerepeljen a "dr." megjelölés.

Az önkormányzati választáson tehát nincs lehetőség arra, hogy névazonosság esetén a jelölt kérhesse, tüntessék fel ragadványnevét (becenevét) a szavazólapon. A 2014 előtti önkormányzati – és ott is inkább a nemzetiségi – választásokon volt jellemző, hogy azokon a településeken, ahol sok azonos vezetéknevű jelölt élt, és több esetben a jelölteknek még a keresztneve is azonos volt, a helyi választási bizottság a jelölteket ragadványnevükkel vette nyilvántartásba. A közleményben több példát is említettek: Zorró, Pipás Gyuszi fia, Marcsa fia, Fikusz, Manitu, Drótos, és Kopasz Ödön.