Gyurcsány Ferenc forradalmasította a tizenkét pontot

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke közösségi oldalán tizenkét pontban fogalmazta meg, hogyan kell szerinte felvenni a harcot a diktatúrával szemben.

Gyurcsány Ferenc a posztjában kijelentette, hogy a diktatúra lebontásához nem vezet út annak erősítésén keresztül. A DK elnöke szerint az Orbán-rendszer egy korlátozott diktatúra, amely csak azért nem tud teljesen kiteljesedni, mert az orbáni szándékkal szembenálló világ erősebb, mint Orbán Viktor. Gyurcsány szerint az államnak az az ura, aki önmaga dönt sorsa felett, és aki tartósan kivételes állapotot tart fenn indok nélkül, az diktatórikus hatalmat gyakorol.

A politikus úgy véli, hogy a jelenlegi választások a diktatúra gyengítésének, megrepesztésének és megbuktatásának kísérletei. Gyurcsány szerint a következő választás nem lesz a demokrácia ünnepe, hanem harc, ahol csak a diktatúra támogatói és ellenfelei léteznek, középút nincs. Minden szereplő vagy a diktatúra, vagy annak ellenzéke oldalán áll, és a politikai cselekvés eredménye és következménye a fontos, nem a kinyilatkoztatott szándék.

Gyurcsány szerint a diktatúra képes kétfrontos harcot folytatni, az ellenfeleinek azonban az ellenzéki koalíció megteremtésére és fenntartására kell összpontosítaniuk. Az ellenzékiek kötelessége, hogy eldöntsék, ki legyen az egyetlen jelölt, és aki ezt nem támogatja, az a diktatúrát segíti. A DK elnöke szerint nem lehet a diktatúrával szemben harcolni úgy, hogy az eredményül a diktatúra pozícióit javítsa.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a diktatúrával szembeni küzdelem nehézségei sem adnak okot arra, hogy hozzájáruljunk annak megerősítéséhez. A választások végeredménye fogja minősíteni a diktatúrával szembeni fellépés alternatív forgatókönyveit. Végül kinyilatkoztatta, hogy az ellenzék feltétlen együttműködést tanúsít azokkal, akik nem hajlandóak együttműködni a Fidesszel. Gyurcsány korábban Magyar Pétert a kormánypárthoz közeli gondolatok és nézetek képviselőjének nevezte, így nem tekinti őt az ellenzék tagjának.