A világ leghosszabb őskígyójának maradványait fedezték fel Indiában

Indiai kutatók egy szénbányában bukkantak rá a Földön valaha élt egyik legnagyobb kígyó maradványaira, amelyek alapján a tudósok szerint az állat hossza elérhette a 15,2 métert.

A nyugat-indiai Gudzsarát szénbányájában folytatott ásatások során a kutatók néhány megkövesedett csigolyára leltek, amelyeket egy hatalmas kígyó maradványaiként azonosítottak. A New Scientist szerint a fosszília egy 47 millió évvel ezelőtt kihalt kígyóhoz tartozhat, és bár csak néhány csigolya került elő, ezek alapján a tudósok kalkulációi szerint az állat hossza akár a 15,2 métert is elérhette.

A kutatásokat 2005-ben kezdték meg, eredetileg ősi bálnák kövületei után kutatva, de a munkálatok során más gerincesek maradványait is felfedezték, köztük a kígyóét. A leletegyüttes 27 csigolyából állt, amelyek közül a legnagyobb 6× centis méretű volt.

Kezdetben úgy vélték, hogy az ősi krokodilok maradványait találták meg, de az alaposabb vizsgálatok után kiderült, hogy a leletek a Madtsoiidae nevű kígyócsaládhoz tartozhatnak. A Titanoboa cerrejonensis nevű kihalt faj tagjaihoz hasonlóan nagy csigolyákkal rendelkeztek, amelyek alapján a kifejlett példányok 12,8–14,3 méter hosszúságúra nőhettek meg.

A számítógépes modellezés segítségével a kutatók megalkották a kígyó lehetséges felépítését, és arra jutottak, hogy a hosszúsága 10,9-15,2 méter között lehetett. A Scientific Reportsban közölt tanulmány szerint a hiányos lelet miatt azonban nem lehet biztosan állítani, hogy valóban elérte-e a 15 métert.

Az új fajt Vasuki indicus névre keresztelték, amely a hindu mitológiában Siva isten nyakát díszítő kígyó neve. A kutatók feltételezése szerint a kígyó rejtőzködő életmódot folytathatott, félig a szárazföldön, félig pedig a mocsarakban meghúzódva, táplálékát keresve, hasonlóan a mai pitonokhoz.