A német hadsereg online konferenciái nyilvánossá váltak

A Deutsche Welle angol kiadása és a Zeit szerint a német hadsereg több mint 6 ezer online konferenciájának adatai, köztük szigorúan bizalmas információk is, bárki számára hozzáférhetővé váltak egy szoftverhiba miatt.

A Zeit felfedezte, hogy a WebEx rendszer hibája révén egyszerű keresőszavak beírásával bárki hozzáférhetett a hadsereg online megbeszéléseinek témáihoz és résztvevőihez, sőt, néhány tárgyalóba is be tudtak lépni. A hadsereg csak a Zeit értesítése után tudott meg a problémáról, de a hibát a felfedezést követő 24 órán belül kijavították. A hadsereg szóvivője szerint azonban bizalmas információ nem kerülhetett illetéktelen kezekbe, mivel a videós megbeszélésekbe csak engedéllyel lehet csatlakozni.

A Zeit által feltárt probléma különösen érzékenyen érinti a német hadsereget, tekintettel arra, hogy márciusban az orosz állami média egy olyan kiszivárgott felvételt közölt, amelyen a német légierő négy vezetője tárgyalt lehetséges katonai hadműveletekről. A felvételen a tisztek a Krímre vezető kercsi híd felrobbantásának lehetőségéről eszmecseréltek, amit az ukránok korábban már megkíséreltek. A felvételen szó esett arról is, hogy a német Taurus rakétákkal lehetséges lenne-e a híd elleni támadás. A német kormány megerősítette a felvétel valódiságát, és az esetet Oroszország hibrid dezinformációs támadásaként értékelte.

A Zeit információi szerint a kiszivárgott felvételen szereplő Ingo Gerhartz altábornagy, a német légierő vezetőjének online szobájába is sikerült bejutniuk.

A német hadsereg online biztonsági incidense mellett az orosz-ukrán háború is újabb fejleményeket hozott. Május 4-i eseményekről szóló jelentések szerint egy orosz katona hat társát megölte Ukrajnában, ami felveti a kérdést, hogy az orosz hadsereg milyen körülmények között toborozza a frontvonalba az embereket. Ezenkívül Harkivot éjszaka dróncsapás érte, ami tovább fokozza a térségben uralkodó feszültséget. Ezek az események is rávilágítanak a konfliktus súlyosságára és a katonai információk biztonságának fontosságára.

A német hadsereg megerősítette, hogy a Webex szoftver hibája miatt több ezer online megbeszélés vált nyilvánosan hozzáférhetővé az interneten. A Bundeswehr Webex-értekezleteihez egyszerű keresőkifejezésekkel lehetett hozzáférni, és több mint 6000 találkozót lehetett online megtekinteni, amelyek közül eredetileg számosat titkosnak szántak. A hadsereg közlése szerint a hibát a 24 órán belül kijavították, miután az incidens tudomásukra jutott a sajtó megkeresése után, és a szóvivő szerint a videokonferenciákon a résztvevők tudta vagy engedélye nélkül nem lehetett részt venni, így bizalmas tartalom nem kerülhetett ki. Márciusban történt egy másik incidens is, amikor az oroszok kiszivárogtatták azt a hangfelvételt, amelyen a német légierő tisztviselői arról beszéltek, hogy nagy hatótávolságú rakétákat adnak Ukrajnának, ezt az esetet szövetségi ügyészek vizsgálják. A legújabb incidensben a Zeit Online egy 248 ezer német katona által használt online tárgyalótermeket fedezett fel.