A gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések és a megelőzés fontossága

Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus szerint a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések döntő többségét ismerős személy követi el, és a megelőzés érdekében a szülők oktatása, valamint a családok és az iskolák közötti szorosabb együttműködés kiemelt jelentőséggel bír.

A PAX Televízió "Torzított valóság" című műsorában Bagdy Emőke elmondta, hogy bár nincsenek pontos statisztikai adatok, a rendelkezésre álló ismeretek szerint Magyarországon a gyermekbántalmazások, köztük a szexuális abúzusok többsége családon belül történik. A szakértő hangsúlyozta, hogy a gyermekvállalásra készülő fiatalok felkészítésével, a közösségek megerősítésével és a normalitás melletti kiállással lehetne megelőzni ezeket a tragédiákat.

Bagdy Emőke kiemelte, hogy a szülői gyengédség is átalakulhat abúzussá, és figyelmeztetett arra, hogy a szülőknek tudatosan kellene nevelniük gyermekeiket, ebben pedig a gyülekezetek is segíthetnének. A pszichológus szerint a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések 97%-át ismerős személy követi el, és a bántalmazott gyerekek gyakran nem merik elmondani a történteket.

A Magyar Katolikus Egyház már indított gyermek- és ifjúságvédelmi programokat, amelyek célja a gyermekbántalmazás megelőzése, a jelzőrendszerek felállítása, a kríziskezelés és a szemléletformálás. Bagdy Emőke szerint a bizalom, a szeretet és a biztonság alapszükséglet, és ha ezek meglennének, kevesebb tragédia történne.

A pszichológus hozzátette, hogy a szülőkkel töltött idő és a példamutatás rendkívül fontos a gyermek fejlődése szempontjából, és az iskolaválasztás is meghatározó lehet a gyermek személyiségfejlődésében. Bagdy Emőke hangsúlyozta, hogy a gyermek világnézetének és életküldetéséhez való viszonyulásának alakulásában a közösség, amelybe jár, és a cselekvő etika, amit utánzással sajátít el, kulcsfontosságú.