Három év börtönt kért az ügyészség a Binance alapítójára

Amerikai ügyészek három év börtönbüntetést javasoltak Changpeng Zhaóra, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének, a Binance-nek az alapítójára, aki beismerte, hogy megsértette a pénzmosás elleni törvényeket.

A Seattle-i szövetségi bíróságon kedden este nyújtották be a büntetési kérelmet, amely a szövetségi irányelvek által javasolt maximális 18 hónapos időtartam dupláját jelenti. Az ügyészség szerint ez a büntetés méltányosan tükrözi a szándékos jogsértések súlyosságát és azt az üzenetet közvetíti, hogy a törvények betartása minden esetben a helyes döntés.

Richard Jones kerületi bíró várhatóan április 30-án hozza meg ítéletét Zhaó ügyében. A volt vezérigazgató ügyvédei próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést javasoltak.

Changpeng Zhao, aki a kriptoszektor egykoron legbefolyásosabb személyisége volt, tavaly novemberben távozott a Binance éléről, miután elismerte, hogy megszegte a banktitokról szóló törvény pénzmosás elleni előírásait. A cég 4,32 milliárd dolláros büntetőbüntetés megfizetésére kötelezte magát.

Az ügyészség szerint a Binance több mint 100 000 gyanús tranzakciót nem jelentett, amelyek terrorista csoportokhoz, mint például a Hamász, az al-Kaida és az ISIS kapcsolódtak. Zhao-t azzal is vádolják, hogy a platformja segítette a gyermekek elleni szexuális bántalmazással kapcsolatos anyagok értékesítését és zsarolóvírusokból származó bevételek kezelését.

Az ügyészek szerint Zhao üzleti döntése az volt, hogy az amerikai törvények megsértésével vonzza a felhasználókat, építse a vállalatot és növelje saját jövedelmét.

Zhao már kifizetett egy 50 millió dolláros büntetést, jelenleg 175 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábon van, és beleegyezett, hogy nem fellebbez meg semmilyen ítéletet a szövetségi irányelvek keretein belül. A Binance büntetése az ügyben 1,81 milliárd dolláros büntetőjogi bírságot és 2,51 milliárd dolláros kártérítést foglal magában.