Opus Global: Osztalékfizetési döntés és a tőzsdéről való kiszivárgás

Az Opus Global éves rendes közgyűlésén a részvényesek jóváhagyták az osztalékfizetést és a saját részvény vásárlásokat, amelyek hozzájárulnak a cég tőzsdéről való kiszivárgásához.

Az Opus Global ma tartotta meg éves rendes közgyűlését, ahol a részvényesek elfogadták a határozati javaslatokat. Ezek között szerepelt az osztalékfizetési terv is, amely szerint a cég az adózott eredmény 15 százalékát, összesen 6,73 milliárd forintot osztalékként fizet ki, ami részvényenként körülbelül 10 forintnak felel meg.

Az osztalékfizetés kezdő időpontja 2024. június 17-re van tervezve, és a jelenlegi részvényárfolyam mellett ez 2,5 százalékos osztalékhozamot jelent. Mészáros Lőrinc, a cég jelentős részvényese, közvetlenül és különböző társaságokon keresztül összesen több mint 4,5 milliárd forint osztalékot kap.

A közgyűlésen döntés született a saját részvényekkel kapcsolatban is. Az Opus Global 3,3 millió darab korábban vásárolt saját részvényt von be, és az igazgatóság további saját részvény vásárlásokra kapott felhatalmazást, a társaság alaptőkéjének legfeljebb 20 százalékáig. A saját részvények megszerzése többféle módon történhet, beleértve a tőzsdei és tőzsdén kívüli forgalmat, valamint a pénzügyi eszközök által biztosított jogok gyakorlását is. Visszterhes megszerzés esetén az ellenérték maximuma a Budapesti Értéktőzsde által nyilvántartott előző napi záróárfolyam 20 százalékkal növelt összege lehet. A közgyűlés arról is döntött, hogy az Opus 10-ről 20 százalékra emelheti a sajátrészvény-hányadát, ami lehetővé teszi a cég számára, hogy összesen 10 milliárd forint értékben vásároljon új részvényeket.

Az Opus Global tőzsdéről való kiszivárgása már korábban elkezdődött, tavaly 3 millió darab részvényt vásároltak fel, és vontak be, csökkentve ezzel a közkézhányadot, azaz a tőzsdén forgó értékpapírok számát, ami jelenleg nagyjából 35,15 százalék.

A társaság jövőbeli terveiről és új stratégiájáról Lélfai Koppány vezérigazgató nyilatkozott a Portfolio-nak.