Audi nyereségcsökkenés: Beszállítói problémák a háttérben

Az Audi üzemi eredménye drasztikusan, mintegy 74 százalékkal esett vissza az idei év első negyedévében a tavalyi azonos időszakhoz képest, ami a hat- és nyolchengeres motorok gyártásának visszaesésével magyarázható.

Az Automotive News Europe jelentése szerint a csökkenés oka a beszállítói problémákra vezethető vissza, bár az Audi nem nevezte meg konkrétan azt az alkatrészt, amelynek hiányában nem tudják összeszerelni a nagyobb motorokat. A vállalat tavalyi első negyedéves 1,82 milliárd eurós üzemi eredménye idén 466 millió euróra csökkent, ami jelentős visszaesést jelent. A bevétel is csökkent, 19 százalékkal 13,72 milliárd euróra az egy évvel korábbi 16,88 milliárdról.

A Manager Magazin információi alapján az Automotive News Europe azt írja, hogy a problémát okozó alkatrész a motorok indítógenerátorához használt speciális hajtószíj, amit a Continentalhoz tartozó Vitescótól szerez be az Audi, és amelyet 2018 óta alkalmaznak bizonyos modellekben.

A Volkswagen-csoport operatív vezérigazgató-helyettese, Arno Antlitz egy befektetői telefonkonferencián elmondta, hogy az Audi jelenleg egy második beszállítót keres az alkatrészprobléma megoldására. Az Automobilwoche információi szerint március közepe óta ismét elérhetőek Németországban a hat- és nyolchengeres motorral szerelt Audi modellek.