A Berkshire Hathaway kevesebb Apple-részvényt tart

Warren Buffett, a Berkshire Hathaway vezetője, a vállalat éves közgyűlésén emlékezett meg elhunyt üzleti partneréről, Charlie Munger-ről, és bejelentette az Apple részvények csökkentését, valamint a készpénzállomány rekord szintre emelkedését.

Warren Buffett a Berkshire Hathaway éves közgyűlésén tisztelegve emlékezett meg elhunyt üzlettársáról, Charlie Munger-ről. A 93 éves Buffett, aki 1965 óta irányítja a céget, ritkán nyilatkozik már nyilvánosan, és a közgyűlésen kiemelte a Berkshire célját: az üzemi eredmény növelését. Buffett és Munger együttműködése meghatározó volt a Berkshire Hathaway mai formájának kialakításában.

A közgyűlés előtt a Berkshire beszámolt arról, hogy készpénzállománya március 31-ig 189 milliárd dollárra nőtt, miközben csökkentette az Apple részesedését. Az Apple részvényeinek eladása jelentős változást jelentett Buffett korábbi stratégiájában - emlékeztet a Reuters hírügynökség.

A CNBC beszámolója szerint a Berkshire 13%-kal csökkentette az Apple-ben fennálló tulajdoni részarányát. A találkozón szó esett az első negyedéves eredményekről is, ahol a cég jelentős működési nyereséget ért el, amihez hozzájárult a biztosítási ágazat javulása és a befektetésekből származó magasabb bevétel. Az Apple részesedésének csökkenése ellenére Buffett biztosította a résztvevőket, hogy az iPhone-gyártó marad a legnagyobb befektetésük.

A közgyűlésen jelen voltak Buffett utódai is: Greg Abel alelnök és Ajit Jain alelnök, akik közül Abel 2021-ben lett kijelölve Buffett utódjaként. A résztvevők között voltak olyanok is, akik több ezer kilométert repültek, csak hogy részt vehessenek ezen az eseményen, és a befektetők és rajongók kíváncsian várták Buffett véleményét többek között a japán részvényekről és az utódlás kérdéséről.

Buffett hangsúlyozta, hogy bár az Apple részesedést csökkentették, nem bánja a döntést és továbbra is fontosnak tartja a társaság részvényeit portfóliójukban. Ezzel együtt kiemelte, hogy a készpénzállomány növelése stratégiai lépés volt.