Gyomorégés: Tévhitek és tények

A gyomorégés és a gyomorsav túltengés gyakori problémák, amelyek sokakat érintenek, és számos tévhit övezi ezeket a jelenségeket. Cikkünkben igaz és hamis állítások segítségével igyekszünk tisztázni a gyomorégéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A gyomorégés – égő érzés, fájdalom a mellkas középvonalában, a szegycsont mögött, amely a nyak felé is kisugárzik – valójában nem a „túl sok” gyomorsav termelődése okozza, hanem a gyomorból kijutott gyomorsav, ami a nyelőcső alsó részébe áramlik, ezt nevezzük refluxnak. A gyomorégés nem betegség, hanem a gyomorszáj lazaságának a tünete, amelyet többek között túlsúly, terhesség, vagy bizonyos ételek és italok fogyasztása súlyosbíthat.

Ellentétben a közhiedelemmel, fekvő helyzetben a gyomorsav könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami megnehezíti az éjszakai pihenést és alvászavarokat okozhat. A gyomorégés hiányában is lehet refluxunk, amelynek tünetei lehetnek a krónikus köhögés, rekedtség, torok köszörülés, gombócérzés, orrmelléküreg-gyulladás.

Az életmódunk jelentős mértékben befolyásolhatja a gyomorégés gyakoriságát és intenzitását. A mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a rendszertelen táplálkozás, a zsíros, csípős fűszeres ételek, a szénsavas üdítők fogyasztása, a túlzott alkoholbevitel és a dohányzás fokozhatja a tüneteket. A stressz is hozzájárulhat a gyomorpanaszok kialakulásához, mivel a stresszhormonok hatására lelassulhat a gyomorműködés.

A szódabikarbóna, bár enyhíti a gyomorégést, csak átmeneti megoldást nyújt, és mellékhatásokat, mint például haspuffadást és hasfeszülést okozhat. A gyomorégés kezelésére a vénynélküli gyógyszerek, mint a savlekötők vagy antacidok, és a H2-receptor blokkolók (H2RA) lehetnek hatékonyabb megoldások.

A Quamatel® Mini egy H2-receptor blokkoló gyógyszer, amely csökkenti a gyomorsav termelődését, és gyorsan, már 1 órán belül enyhíti a gyomorégést és a savfüggő gyomortáji fájdalmat.

: https://quamatelmini.hu/