Csaknem 30 százalékot is drágulhat a nyaralás tavalyhoz képest

A Balatonnál és a fővárosban a szállások idén is jelentősen drágulnak a szezonra, és bár a last minute foglalások trenddé válhatnak, a nagyobb társaságok és családok már most lefoglalták az olcsóbb apartmanokat és vendégházakat a főszezonra.

Az előfoglalási adatok szerint a magyar tengernél átlagosan 10 százalékkal kerül többe egy vendégéjszaka, mint egy évvel korábban, de vannak települések, ahol a drágulás eléri a közel 30 százalékot is. A legnagyobb áremelkedést Balatonalmádiban regisztrálták, ahol egy éjszaka ára 28,79 százalékkal nőtt, míg Balatonfüreden 17,31 százalékos, Keszthelyen pedig 15,48 százalékos emelkedést tapasztaltak. A Balatonnál 2024-ben egy vendégéjszaka átlagosan 12 429 forintba kerül. A szállásárakat befolyásolja a kínálatban lévő szállástípusok és kategóriák aránya, valamint a vendégek választása is. Jelenleg az apartmanokat foglalták többen, de a szezon közeledtével a hotelek foglalása is növekedhet, amikor már az olcsóbb helyek elfogynak. Az apartmanok és vendégházak árai 11,31, illetve 7,63 százalékkal nőttek, de összességében a szállásárak 10 százalék körüli emelkedést mutatnak. A főszezonra, július-augusztusra irányulnak az előfoglalások 80 százaléka, de a last minute foglalások is népszerűek lehetnek idén. A családosok és nagy társaságok már korábban foglalnak, és a legnépszerűbb szállásokat hamar elkapkodják.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás szerint a Balaton nehéz helyzetben van, mivel a fő időszak csak öt hetes, és a szállásárak alakulása kiszámíthatatlan. A vidéki szállásoknál egyszámjegyű áremelkedés várható, míg a budapesti szállodaipar, amely exportcikknek számít, más helyzetben van. Az árak növekedése nem követte a költségek emelkedését, mivel az utazás luxuscikknek számít, ellentétben az alapvető szükségletekkel, mint az evés, ivás vagy a gázszámla kifizetése. Flesch Tamás kiemelte, hogy a budapesti szállodaipar esetében az árakat az is befolyásolja, hogy mennyit hajlandóak fizetni a külföldi vendégek euróban, és az árfolyam is kérdéses tényező.