Üzemanyagárak csökkenése várható hétfőtől

Jó hír érkezett az autósok számára, ugyanis a jövő hétfőtől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára további 2-2 forinttal fog csökkenni. Amennyiben ez a változás a kúttarifákban is érvényesül, a benzin átlagosan 629 forintba, míg a gázolaj 616 forintba kerülhet.

A Mol a hétvégén már csökkentette az üzemanyagok árát 4-4 forinttal, ami meglepő lehet, tekintettel arra, hogy az irányadó Brent típusú nyersolaj ára az elmúlt napokban 84 dollár alatt stabilizálódott. A Mol, amely a hazai piac 70 százalékát látja el, bejelentette, hogy a nagykereskedelmi árakat a jövőben az eddig megszokott szerdai és pénteki időpontoknál is gyakrabban módosíthatják.

A döntést a tőzsdei árak gyors és gyakran ugrásszerű változásaival, valamint a forint árfolyammozgásával indokolták, de szakértők szerint ez a lépés nem áll összefüggés nélkül a kormány által gyakran emlegetett árstop-fenyegetésekkel. A 2022-es árrobbanás után a piacok nyugalmat sugároznak, a Brent olaj ára egy éve az 80 dolláros középérték körül ingadozik, a dollár pedig 355 forint körüli középértéken maradt.