Ismét átszervezik a katasztrófavédelmet, aggódnak a dolgozók  

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató a megyei igazgatóságok vezetőit tájékoztatta arról, hogy több munkakör átkerül a megyei kormányhivatalokhoz, ami számos kedvezmény elvesztésével járhat az érintett dolgozók számára.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elnöke szerint az átszervezés a vízügyi-, az iparbiztonsági területen dolgozókat és a kéményseprőket érintheti, és országszerte több száz emberről lehet szó. Az átszervezés részletei egyelőre nem ismertek, de felmerül a lehetőség, hogy a kormányhivatalokon belül továbbra is hivatásos állományú beosztottként dolgoznak majd az érintettek, vagy éppen megszűnik a jogviszonyuk, ami számos eddigi kedvezményük elvesztését vonhatja maga után.

Az érintett dolgozók közül sokan nem kerülhetnek majd 60 évesen rendelkezési állományba, hanem 65 éves korukig kell aktívan dolgozniuk. Ezért előfordulhat, hogy néhányan nem fogadják el az áthelyezésükről szóló parancsot, és inkább közös megegyezéssel, végkielégítéssel távoznak a szervezettől.

A szervezeti változásokat a katasztrófavédelmi főigazgatóság a tervek szerint még június vagy július hónapban kívánja végrehajtani, így a részletek kidolgozására csupán néhány hét áll rendelkezésre.

A Népszava információi szerint az átszervezés akár 4 ezer embert is érinthet, és többen költségcsökkentési okokkal magyarázzák a döntést. Egy állománygyűlésen a dolgozók számos kérdést felvetettek, de válaszokat nem kaptak.