Három évre börtönbe kerülhetnek a brutális állatkínzók

Felkötöttek, kétszázas szöggel végeztek ki, majd húsz méter magasból dobtak ki egy kiskutyát. A brutális állatkínzók, utóbbiért letöltendő szabadságvesztés helyett ötven nap elzárást kaptak.

Egy mezőnyarádi férfi fára felakasztotta kutyáját, az állat megfulladt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a férfit állatkínzás bűncselekmény okán hallgatta ki gyanúsítottként. A férfi szerint más módon próbált megszabadulni a nála hagyott, nem kívánt kutyától, de végül a drasztikus megoldást választotta.

Heves vármegyében egy idős férfi kétszázas szöggel ölte meg unokája husky-ját, miután az állat többször elszökött otthonról. A vádlottat két évre felfüggesztett egy évi börtönre ítélték, és kötelezték a százezer forinthoz közeli bűnügyi költség megfizetésére is.

A husky súlyos traumát szenvedett, a fájdalom és félelemérzet pedig különös szenvedéssel járt.

Budapesten egy férfi húsz méter magasból dobta le kiskutyáját. Az állat elpusztult, a férfit ötven nap elzárással büntették. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét és súlyos betegségét, súlyosító körülményként pedig a cselekmény gátlástalanságát.

Állatkínzás törvényi szabályozása

Gerinces állat indokolatlan bántalmazása vagy pusztulását okozó bánásmód esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha az állatkínzás különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását, pusztulását okozza, akkor a büntetés három évig terjedhet.

Az állatkínzás bűncselekményének büntetési tételét megemelték, de a bírói gyakorlat még nem volt teljes mértékben kialakulóban. Az ügyvéd szerint az egyszeri bántalmazás is elegendő a tényállás kimerítéséhez, de előfordulhat mulasztás is, például ha valaki az állat szükségleteiről hosszabb időn át nem gondoskodik.

Az állatkínzás büntetése és társadalmi hatása

Egy sündisznót felgyújtó fiatalt három év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek első fokon, de a másodfokú ítélet negligálta az elsőfokút. Az ügyvéd szerint az ítélet inkább érzelmi büntetés volt.

Az állatkínzás bűncselekményt az állampolgárok megtorlásként értékelik, és elégtételt várnak a bíróságtól. Az ügyvéd kiemelte, hogy a büntetéskiszabásnál számos enyhítő körülményt kell figyelembe venni, ha valakinek tiszta az előélete.

Az ügyvéd szerint az ítéletekben inkább a visszatartó, prevenciós jelleg dominál, különösen azoknál az ügyeknél, ahol nincs súlyosabb, halmazati cselekmény.

Az állatvédelem társadalmi aspektusai

Az Állatvédelmi Liga vezetője, Pataki Gábor elmondta, hogy a Liga stratégiai partnerként együttműködik a hatóságokkal, és segítik a rendőrség munkáját az állatvédelem terén. Az állatok biztonságba helyezésében is részt vesznek, és állatorvosi szakvéleményt készítenek a nyomozóhatóság számára.

Az állatvédelmi őrszolgálat bevezetése óta jelentősen csökkent az állatkínzás bűncselekmények száma.

Oktatás és tájékoztatás

Az Állatvédelmi Liga az iskolákban és óvodákban oktatást folytat, hogy a gyerekek megértsék, mi minősül állatbántalmazásnak. Nagyobb rendezvényeken is felhívják a figyelmet az állatok védelmének fontosságára. Tervezik egy országos szakmai állatvédelmi képzés beindítását az állatvédők számára.