A YouTube változása sok androidos felhasználót bosszant

A YouTube bevezeti az AV1 kodeket, ami jobb képminőséget és kevesebb mobiladat-fogyasztást ígér, de a régebbi androidos készülékek tulajdonosai nem örülhetnek maradéktalanul.

A 4K-s videók terjedése mellett a YouTube most egy új kodek, az AV1 bevezetésével készül változtatni, amely a nagyobb felbontású tartalmakat jobban kezeli, és szebb képminőséget biztosít. A Google már támogatja az AV1-et az androidos eszközökön, és a YouTube is hamarosan átáll erre a formátumra, a VLC fejlesztői által készített libdav1d változatot használva. Az Android 12 és újabb verziói már támogatják ezt a kodeket a 2024 márciusi Google Play System Update óta.

A Google fokozatosan vezeti be az AV1-et a YouTube alkalmazásban, de az Android Police szerint a régebbi és hardveresen gyengébb készülékek tulajdonosai gyorsabb akkumulátor-merülést tapasztalhatnak. A régebbi készülékek szoftveres dekódolást használnak az eddigi hardveres megoldás helyett, ami nagyobb terhelést jelent az akkumulátor számára.

A változásnak azonban vannak pozitívumai is: az AV1 kodek kevesebb mobiladatot használ, így a korlátozott adatcsomaggal rendelkező felhasználók több videót nézhetnek meg. Az újabb készülékek, amelyek hardveresen támogatják az AV1-et, jobb üzemidőt élvezhetnek, de a régebbi eszközök tulajdonosai nem fogadhatják kitörő örömmel az újítást.