„Aki a hibás, az fog fizetni” – Nagy Márton beavatkozást javasol az üzemanyagárak ügyében

A szerdai kormányülésen az üzemanyagárak szabályozása kerül terítékre, ahol Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beavatkozást fog javasolni Orbán Viktornak. A miniszter szerint a magyarországi árak nem a régiós középmezőnyben helyezkednek el, hanem az élmezőnyben.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter, április 11-én hívta össze a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit, hogy megvitassák az üzemanyagárak helyzetét. A találkozó után a miniszter bejelentette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) rendszeresen közzéteszi majd a régiós üzemanyagárakat, amelyek referenciapontként szolgálhatnak a megállapodások betartásának nyomon követésére és ellenőrzésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtótájékoztatóján Nagy Márton kifejtette, hogy a magas üzemanyagárak nem az adótartalommal magyarázhatók. A miniszter nem tart attól, hogy a kormányzati beavatkozás ellátási problémákat eredményezne, és hangsúlyozta, hogy a profittartalom csökkentése nem jelenti azt, hogy a kiskereskedőknek veszteségesen kellene értékesíteniük az üzemanyagokat.

A minisztérium által kiadott közleményben is foglalkoznak az üzemanyagárak hatásával, megjegyezve, hogy azok jelentős mértékben befolyásolják a családok életét, és hogy az emberek azért nem esznek többet, mert drága a benzin.

Azonban továbbra is kérdéses, hogy a KSH által közzétett adatok hogyan segíthetnek az iparági képviselőknek abban, hogy a hazai üzemanyagárakat a középmezőnybe szorítsák vissza, mivel valódi mozgástér híján vannak. A kormány 2021 novemberében hatósági árat vezetett be az üzemanyagokra, amely 2022. december 7-ig tartott, és ekkor benzint és gázolajat 480 forintos literenkénti áron lehetett tankolni. A szerdai kormányülésen várhatóan döntés születik arról, hogy szükség van-e az üzemanyagárak esetleges szabályozására, és hogy visszahozzák-e az árstopot.