Kína aranytartalékainak növekedése és a lakosság arany iránti érdeklődése

Másfél éve folyamatosan növekszik Kína aranytartaléka, miközben a lakosság is heves aranyvásárlásba kezdett, ami aggodalmat vált ki Tajvanban. A kínai központi bank már a 18. hónapja halmozza az aranyat, jelenlegi tartaléka közel 73 millió uncia, azaz több mint 2 ezer tonna, ami az összes tartalék 4 százalékát teszi ki. A fiatal kínaiak a munkanélküliség és a defláció miatt, valamint az ingatlanpiac és a tőzsde gyengélkedése következtében fordulnak az arany felé. A kínai állam pedig az amerikai függés csökkentésére törekszik, ami egy tajvani invázió előkészítésének is tekinthető.

Az arany ára az elmúlt hónapokban unciánként 2400 dollár környékére emelkedett, ami 50 százalékos drágulást jelent 2022 vége óta. A nemesfém árának emelkedése a bizonytalan időkben, mint például az ukrajnai és a gázai háború, valamint az EP- és amerikai elnökválasztás idején, szokásos.

A fejlődő gazdaságok, mint India és Törökország is hasonlóan növelik aranytartalékaikat, mivel megtakarításaik jelentős részét amerikai államkötvényekben és más dolláreszközökben tartják. Az orosz-ukrajnai konfliktus nyomán az USA által befagyasztott orosz dollártartalékok rávilágítottak, hogy a dollárban tartott megtakarítások nem nyújtanak teljes biztonságot, ezért a fejlődő országok diverzifikációt kezdtek, és az arany felvásárlása vált az egyik stratégiájukká.

A kínaiak arany iránti érdeklődésének másik oldala a katonai agresszióra való felkészülés lehet, hiszen a felhalmozott arany háborús tartalékként szolgálhat egy tajvani invázió esetén. Kína haderőfejlesztésbe kezdett, és Hszi Csin-ping kínai elnök beszédeiben gyakran említi Tajvan újraegyesítésének szükségszerűségét.

A kínai lakosság is aktívan részt vesz az aranyfelhalmozásban, különösen azután, hogy az ingatlanpiac összeomlott és a tőzsde nem kínált vonzó lehetőségeket. Az aranyékszerek és az apró "aranybogyók" különösen népszerűek a fiatalok körében, akik a közösségi médiában is büszkén mutatják be gyűjteményeiket. A munkanélküliség és a defláció miatt sok fiatal úgy érzi, hogy az aranyban való befektetés biztonságot nyújt.

Az online csalások elterjedése miatt a kínai hatóságok iránymutatást adtak ki a valódi arany felismerésére. A 2023-as évben 9 százalékkal több aranyat vásároltak az emberek, mint egy évvel korábban, és az idei első negyedévben további 6 százalékkal nőttek az eladások. A dél-koreai lakosság is hasonlóan kapkod az apró aranytermékek után, ahol az aranyrudakat már közértekből és automatákból is megvásárolhatják.