Az önkormányzati választás szabályai az átjelentkezők számára

A június 9-ei önkormányzati választáson azok, akik átjelentkezéssel kívánnak szavazni, a tartózkodási helyükön lévő jelölteket támogathatják, így elkerülhetők a vándorló voksok.

A választópolgárok, akik az önkormányzati választáson átjelentkezéssel kívánnak részt venni, nem a lakóhelyük, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelölteket választhatják meg. Ez a gyakorlat lényeges eltérést mutat az országgyűlési választásokhoz képest, ahol a vándorló voksok jelensége előfordulhat. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek esetében az átjelentkezés csak a tartózkodási hely szerint lehetséges, és csak akkor, ha azt a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal, tehát 2023. február 11-ig létesítettük. Fontos, hogy a tartózkodási helyet a szavazás napjáig fenntartsuk, és annak érvényessége a választás napjáig megmaradjon.

Az átjelentkezési kérelmet legkésőbb 2023. május 31-ig kell benyújtani.

Az európai parlamenti képviselők választásán viszont nincs ilyen korlátozás, itt a választópolgárok korlátlanul átjelentkezhetnek más magyarországi településre. Ebben az esetben az átjelentkezéssel szavazók egy kijelölt szavazókörben adhatják le voksukat az EP-választáson. Azonban, ha valaki az EP-választásra átjelentkezik, nem kapja meg az önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot. Ugyanakkor, ha valaki a lakóhelye szerinti szavazókörben kíván szavazni, ott érvényesítheti szavazatát az önkormányzati választáson is.

: (MTI)