Szlovákia részt vesz az ukrajnai békekonferencián

Szlovákia aktív szerepet vállal az ukrajnai béke megteremtésében, és a svájci Bürgenstockban júniusban megrendezésre kerülő nemzetközi konferencián Robert Fico miniszterelnök képviseli majd az országot.

A pozsonyi külügyminisztérium pénteken kiadott állásfoglalása szerint Szlovákia határozottan kiáll a békés megoldás mellett, és ennek jegyében vesz részt a június 15-16-án esedékes konferencián. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte a közleményt, amely megerősíti az ország elkötelezettségét a béke iránt.

Robert Fico kijelentette, hogy Szlovákiának nincs köze az ukrajnai háborúhoz, és nem tagja a NATO-nak. Hangsúlyozta, hogy "akárki kér tőlünk bármit, egyetlen szlovák katona sem fogja átlépni a szlovák-ukrán határt". Fico szerint a harmadik világháború felé vezető lépések közé tartoznak azok a kijelentések, mint amilyeneket Macron francia elnök tett a The Economistnak adott interjúban, ahol nem zárta ki csapatok küldését Ukrajnába.

A békekonferencián Oroszország nem vesz részt, ami csökkenti az esélyét annak, hogy érdemi lépések történjenek a háború lezárása érdekében.