A nemzetiségi választás feltételei Magyarországon

Csak azok a magyar állampolgárok lehetnek jelöltek a június 9-ei nemzetiségi választáson, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek és szerepelnek az adott nemzetiség névjegyzékében.

A nemzetiségi választásra 2021. június 9-én kerül sor, amely nap egybeesik a helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek és az Európai Parlament képviselőinek választásával. A választáson részt vehetnek azok, akik a 13 nemzetiség – bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán – közül valamelyikhez tartoznak és május 31-én 16 óráig bejelentkeznek a nemzetiségi névjegyzékbe.

A települési nemzetiségi önkormányzati választáson nincs előírás arra vonatkozóan, hogy a jelöltnek az adott településen kellene laknia, azonban a magyarországi lakcím megléte kötelező. A jelölteknek továbbá az adott nemzetiség névjegyzékében kell szerepelniük, az előző két nemzetiségi önkormányzati választáson nem lehetett más nemzetiség jelöltje, és vállalniuk kell a nemzetiség képviseletét, ismerniük kell a közösség nyelvét, kultúráját és hagyományait.

A jelöltek ajánlásokat 2021. április 20-tól május 6-án 16 óráig gyűjthetnek a települési önkormányzati választásokra.