A Párbeszéd előretörése: bemutatjuk az ellenzéki fővárosi listát

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétették a Párbeszéd-ZÖLDEK-DK-MSZP fővárosi listáját, melyet Karácsony Gergely főpolgármester vezet.

A lista az első tizenöt helyezettjét tartalmazza, élén Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd elnökségi tagjával, aki után a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi frakcióvezetője és XVIII. kerületi polgármestere, Szaniszló Sándor következik, valamint Tüttő Kata főváros MSZP-s alpolgármestere. A negyedik helyen pedig Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke áll. A lista további tagjai között szerepel a XI. kerületi Barabás Richárd és a III. kerületi pártelnök, Béres András is.

A 24.hu értesülései szerint a Párbeszéd-Zöldek jelentős pozíciókat tudott szerezni a listán, ami Karácsony Gergely érdekérvényesítésének köszönhető. A párt három jelöltje is bekerült az első hat helyezett közé.

A lista elején csak néhány polgármester kapott helyet: a IV. kerületet vezető Déri Tibor (DK) az 5., a XIV. kerületet irányító Horváth Csaba (MSZP) a 8., a XIX. kerületi Gajda Péter (MSZP) pedig a 16. helyen szerepel. Horváth Csaba, Zugló polgármestere a 8. helyet kapta, ami azt jelenti, hogy több ismert politikust, mint például Gajda Pétert, Niedermüller Pétert vagy Kiss Lászlót megelőzve került előrébb a sorrendben.

A Fidesz tavaly ősszel a Mi Hazánk ötletét felkarolva Budapesten visszaállította a listás választási rendszert, amelynek célja lehetett, hogy megbontsa a Karácsony Gergely mögött álló ellenzéki többséget. A választási rendszer módosításával már nem a kerületi polgármesterek ülnek majd a közgyűlésben, hanem a pártlistákra leadott szavazatok arányában osztják ki a 32 képviselői helyet. A 33. helyet a főpolgármester kapja, akit továbbra is közvetlenül választanak meg a budapestiek.

A választáson indulni akaró önkormányzati képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb jövő hétfő (május 6.) délutánig kell bejelenteni, a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat pedig ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni az ajánlásokkal együtt.